У Вінниці відновлюють колону на честь набуття містом Магдебурзького права

У Вінниці відновлюють колону на честь набуття містом Магдебурзького права

Укрінформ
У Вінниці відновлюють колону на честь набуття містом Магдебурзького права.

Про це повідомляє сайт Вінницької міської ради.

"В історичному центрі міста, у сквері на вулиці Оводова, тривають завершальні роботи по облаштуванню унікального для Вінниці пам’ятника. Монумент символізуватиме набуття містом Магдебурзького права, 380-річчя якого відзначили минулого року. Це один з найстаріших пам'ятників Вінниці, який повернеться до міста через 45 років», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, пам’ятник, який символізуватиме давню культурно-правову єдність українських земель з Європою, має вигляд гранітної колони, увінчаної кулею. Його виготовили на початку ХХ ст. у м. Гнівань майстри відомого тоді на всю Європу підприємства Франца Ярошинського.

Пізніше, у 1921 році, більшовицька влада встановила колону на місці сучасної Європейської площі у Вінниці на честь вшанування «борців за владу Рад». А у 1974 р. під час створення Меморіалу Слави її перевезли до села Павлівки Калинівського району.

Цей пам'ятник відшукали у 2017 році. Завдяки зусиллям Центру історії Вінниці та активістів Вінницького історичного товариства він повернувся до міста.

Читайте також: На неоготичному костелі в Гнівані з'явиться аналог оригінального годинника

На місці встановлення пам’ятника, у сквері по вул. Оводова, вже виконано роботи з благоустрою ділянки, встановлено встановили лавочки, вуличні ліхтарі та основу під колону.

Пам’ятник планують відкрити у травні.

Магдебурзьке право - одна з найпоширеніших правових систем міського самоврядування в Центральній Європі у часи Середньовіччя.

Фото: Вінницької міської ради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-