При ОТГ мають бути радники від ромських громад - правозахисник

При ОТГ мають бути радники від ромських громад - правозахисник

Децентралізація
Укрінформ
Для вирішення нагальних потреб ромів необхідно встановити ефективну комунікацію ромської громади з місцевими органами влади. Зокрема, доцільним було б впровадження інституту радників від ромської громади в об'єднаних територіальних громадах.

Про це на презентації аналітичного звіту щодо політики інтеграції ромів в Україні, який відбувся в Укрінформі, сказав голова ГО "Правозахисний ромський Центр", голова Коаліції ромських неурядових організацій "Стратегія 2020" Володимир Кондур.

“Зараз насущним є питання представництва ромів у владі. Ми намагаємося запроваджувати інститут радників при адміністраціях, райадміністраціях, об’єднаних територіальних громадах. Зараз мета програми, яку ми реалізуємо — щоб в кожній ОТГ був радник від ромської громади”, - сказав Кондур.

Він зазначив, що зараз з впровадженням децентралізації об'єданні територіальні громади отримують все більше повноважень, тому нагальним є питання налагодження комунікації між ромською громадою та місцевими органами влади.

“Для нас важливе питання децентралізації як такої, сама реформа, і ми займалися цим питанням з 2016 року, оскільки головним для нас було налагодження комунікації з новоствореними ОТГ в районах. Ми бачимо, що сьогодні фактично всі пріоритети комунікації влади і населення переходять в формат регіональний. І саме там ми направили свою синергію з владою — реалізовувати роботу, пов’язану з поліпшенням життя ромського населення. Дуже гарним прикладом є Березівська міська ОТГ. По-перше, сам голова цієї громади, персонал адміністрації співпрацюють з нами, створені всі умови, для того щоб ромська громада могла реалізовувати свої права”, - сказав Кондур.

Читайте також: В Україні вже створили майже 900 тергромад

За його словами, 14 травня також відбудеться зустріч представників ромської громади, активістів та правозахисників з представниками Красносільської ОТГ Одеської області.

Кондур додав, що Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини була затверджена в 2013 році, а реформа децентралізації розпочалася пізніше. Тому ті кроки, які прописані в Стратегії, не відповідають сучасному стану речей, і на місцевому рівні для вирішення нагальних потреб ромська громада вимушена апелювати до обласного рівня, тоді як багато питань можна вирішувати на рівні об'єднаних територіальних громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-