Окуповані території заборгували

Окуповані території заборгували "Воді Донбасу" понад 665 мільйонів

Укрінформ
На Донеччині заборгованість муніципальних водоканалів за спожиту воду перед КП «Компанія «Вода Донбасу» сягає майже 1,4 мільярда гривень, з яких 48% - заборгованість водоканалів з окупованих територій регіону.

Про це повідомили в Департаменті інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА.

«Станом на 01.05.2019 загальна сума заборгованості муніципальних водоканалів за спожиту у КП «Компанія «Вода Донбасу» воду становила 1393,5 млн грн, у тому числі по території, підконтрольній українській владі, – 728,4 млн грн, рівень розрахунків – 66,5%», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у квітні 2019 року рівень розрахунків становив 72,6 %, приріст заборгованості - 12,9 млн грн.

Найбільшими боржниками за спожиту воду є: КП «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» - 407,3 млн грн (рівень сплати поточного року - 77,3%), КП «Покровськводоканал» - 94,6 млн грн (61,5%), КП «Словміськводоканал» - 82,0 млн грн (80,7%), КВП «Краматорський водоканал» - 81,2 млн грн (71,9%).

Для покращення ситуації з розрахунках і погашення заборгованості компанія в квітні 2019 року уклала з міськводоканалами договори реструктуризації терміном сплати від 36 до 60 місяців, на загальну суму 404,2 млн грн, та мирову угоду на 12 місяців на суму 0,7 млн грн.

Крім того, щодо компанії продовжують діяти раніше укладені договори реструктуризації (загальна сума залишку виплат за ними - 35,1 млн грн) та мирова угода (залишок виплат - 257,9 млн грн).

Таким чином, у квітні 2019 року за всіма договорами реструктуризації і мировими угодами міськводоканали фактично сплатили 7,5 млн грн за необхідних 11,2 млн грн, рівень сплати становив 67%. А такі водоканали, як КП «Бахмут-Вода», Соледарське КП «Водоканал», ТОВ «Новгородське ККГ», зобов’язань взагалі не виконали: рівень сплати - 0 %.

Водночас КВП «Краматорський водоканал», КП «Маріупольське ВУВКГ», КП «Словміськводоканал», КП «Водоканал» Вугледарської міської ради розрахувалися на 100%.

За раніше прийнятими рішеннями нарад по розрахунках за спожиту воду, ті водоканали, які не виконали умов договорів із поточних розрахунків, з реструктуризації та мирових угод, підпадають під скорочення водопостачання. Насамперед це стосується міста Покровська. Результатом незадовільних розрахунків стало скорочення постачання води в це місто на 25%.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня у Донецькій області виникла загроза відключення фільтрувальних і насосних станцій від електропостачання комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу», без води могли залишитися 3 млн 265 тис. людей.

Читайте також: На Донеччині створили 28 інклюзивно-ресурсних центрів

У Компанії пояснили, що критична ситуація з поставками електроенергії склалася через відмову енергопостачальних підприємств в укладанні договорів з КП «Компанія «Вода Донбасу» через наявну заборгованість у розмірі 1 млрд грн.

Відсутність механізму з відшкодування витрат на електроенергію з перекидання води в маловодні регіони, збиткові тарифи на території, непідконтрольній українській державній владі, низький рівень оплати населенням і підприємствами спожитих послуг водопостачання і водовідведення - основні причини вкрай тяжкого фінансового становища КП «Компанія «Вода Донбасу» і відсутності можливості своєчасно здійснювати платежі за електроенергію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-