Дашівська ОТГ першою на Вінниччині пройшла оцінку фінансового менеджменту

Дашівська ОТГ першою на Вінниччині пройшла оцінку фінансового менеджменту

Децентралізація
Укрінформ
Дашівська ОТГ першою з об’єднаних територіальних громад Вінниччини пройшла незалежну оцінку фінансового менеджменту.

Підсумки аудиту презентували на семінарі «Результати оцінки фінансового менеджменту у Дашівській ОТГ», організованому Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Дашівська ОТГ – одна з небагатьох в країні і перша на Вінниччині, яка отримала унікальну можливість провести аудит місцевого бюджету з використанням коштів Програми «U-LEAD з Європою». По-перше, це свідчить про відкритість громади, адже голова ОТГ погодився відкрити усі свої фінансові документи. І результати оцінювання свідчать, що у Дашеві на досить високому рівні організоване управління місцевими фінансами. Є певні рекомендації, які будуть упроваджені громадою за результатами перевірки», - повідомила радник з питань місцевих фінансів Вінницького ЦРМС Інна Святна.

Вона зазначила, що результати перевірки керівництво та фінансисти громади обговорили на зустрічі з аудиторами – представниками Центру інформаційних та аналітичних технологій (ЦІАТ). Ті перевірили та проаналізували, як громадою здійснюється фінансовий менеджмент по усіх напрямках бюджетних видатків, - на – освіту, медицину, а також роботу фінансового управління, рівень організації бюджетного контролю тощо. Такий Зовнішній аудит дозволить громаді побачити свої помилки і виправити їх без наслідків, позаяк недоліки, виявлені перевірками державних контролюючих органів зазвичай призводять до штрафних санкцій.

За словами голови Дашівської ОТГ Сергія Тітаренка, бюджет громади на 2019 рік становить 56 млн гривень, з яких понад 22 млн грн – власні надходження. Поки що громада є дотаційною і отримує окрім цільових державних субвенцій близько 3 млн грн допомоги з держбюджету. До складу ОТГ входять 6 територіальних громад, а це 12 населених пунктів, у яких мешкає 8,5 тис. населення.

«Мені, як керівнику, важливо знати, чи все в нас гаразд з фінансової сторони. Тому коли у Вінницькому ЦРМС нам сказали, що є така можливість – погодились без вагань. Нам немає чого приховувати, натомість, отримали можливість фахової оцінки своєї роботи. Тому що дуже багато речей ми робимо уперше, а якихось тільки вчимося. Адже коли ми стали об’єднаною громадою, до нас прийшли працювати бухгалтери, які ніколи не працювали з місцевими бюджетами. Потрібно було визначити, наскільки вони розуміються в цих процесах і справляються з викликами, отримати зріз діяльності свого фінансового органу. Коли розумієш, які є недоліки, працювати простіше», - сказав Тітаренко.

За його словами, особливо важливою для управлінців громади була оцінка фінансового менеджменту в галузі медицини, адже Дашівська ОТГ опікується не тільки первинною медико-санітарною допомогою, а й узяла на себе фінансування власного закладу «вторинки». Відтак, у багатьох бюджетних питаннях була першопрохідцем і без недоліків не обійшлося. Тепер їх скоригують.

За словами радника Програми «U-LEAD з Європою» Юлії Сибірянської, у ході першого етапу оцінки фінансового менеджменту на незалежний фаховий аудит погодилися 10 ОТГ з п’яти регіонів країни.

Читайте також: Держгеокадастр передасть землі тергромадам, створеним торік

«Ці громади отримали можливість удосконалити управління своїми фінансовими ресурсами, якісно і ефективно налагодити управління доходами. Це дуже важливо, тому що з наступного року розпочнуться зміни. Наприклад, акциз з пального вже не залишатиметься в розпорядженні громад, а видатки треба буде забезпечувати, як і раніше. Окрім того, аудит дозволив виявити ті системні проблеми, які потребують державного вирішення і не залежать від самої громади. Тобто, потребують законодавчих змін як стосовно доходів громад. Бо ті ресурси, які залишаються на місцях, не є релевантними, особливо, якщо порівнювати сільську і міську ОТГ, особливо на базі міст обласного значення. Ці речі також треба виявляти, враховувати і наголошувати на необхідності вирішення цих проблем на рівні Мінфіну», - зазначила Сибірянська.

За її словами, практику проведення оцінки фінансового менеджменту в межах Програми «U-LEAD з Європою» буде продовжено, - незабаром стартує друга хвиля.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-