Справа 2 травня: ГПУ розслідує вплив іноземців на правоохоронців під час заворушень

Справа 2 травня: ГПУ розслідує вплив іноземців на правоохоронців під час заворушень

Укрінформ
Триває розслідування щодо можливого впливу іноземців на правоохоронців Одеси, внаслідок чого 2 травня 2014 року вони не вжили необхідних заходів для забезпечення охорони громадського порядку.

Про це Управління спеціальних розслідувань ГПУ повідомляє у Facebook.

"На теперішній час продовжується розслідування щодо можливого впливу невідомих слідству осіб, і зокрема іноземних, на працівників ГУМВС України в Одеської області та інших правоохоронних органів, унаслідок чого останні не вжили вичерпних та необхідних заходів щодо забезпечення охорони громадського порядку 02.05.2014 у м. Одесі, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що Управління проводило розслідування за фактами неналежного виконання службових обов’язків працівниками правоохоронних органів щодо забезпечення охорони громадського порядку 2 травня 2014 року під час проведення ходи та масових заворушень в Одесі, що спричинило тяжкі наслідки. За його результатами повідомлено про підозру колишнім: начальнику ГУ МВС України в Одеській області, його заступнику, начальнику Одеського міського управління ГУМВС України в Одеській області, начальнику полку патрульної служби та відділу громадської безпеки.

Їх підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.364 (зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання для себе неправомірної вигоди немайнового характеру використання службовою особою службового становища шляхом умисної бездіяльності всупереч інтересам служби, що призвело до тяжких наслідків, а саме: загибелі 48 осіб, отриманні 197 особами тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, спричиненні матеріальних збитків в сумі 213 961,24 грн); ч. 3 ст. 135 КК України (завідоме залишення без допомоги осіб, які перебували в небезпечному для життя стані і позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був і мав змогу надати їм допомогу, що призвело до смерті 42 осіб).

Повідомляється, що колишньому начальнику ГУМВС України в Одеській області також інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України – службове підроблення офіційних документів щодо начебто введення в дію плану "Хвиля".

"У лютому 2016 року стосовно начальника обласного управління та у травні 2018 року стосовно трьох посадовців міського управління УМВС України в Одеській області до суду направлені обвинувальні акти за вказаними обвинуваченнями. Судовий розгляд обвинувальних актів триває. Колишнього заступника начальника ГУМВС України в Одеській області оголошено у розшук та вирішується питання щодо застосування процедури спеціального досудового розслідування (in absentia)", - поінформували в Управлінні спецрозслідувань.

Читайте також: Місія ООН вважає розслідування трагедії в Одесі неефективним та упередженим

Крім того, за інформацією Управління, закінчено досудове розслідування та до суду направлено обвинувальний акт стосовно трьох колишніх працівників ОМУ ГУМВС України в Одеській області (ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 367 КК України) за фактом неналежного виконання службових обов’язків, що призвело до пошкодження 4.05.2014 майна міського управління, а також перевищення службових обов’язків і незаконного звільнення з ізолятора тимчасового тримання 63 осіб, які були затримані на підставі ст. 208 КПК України. Судовий розгляд триває.

"Кримінальні провадження за фактами масових заворушень 02.05.2014 у м. Одесі, вчинених при цьому вбивств та інших злочинів, а також за фактами неналежного виконання своїх обов’язків службовими особами обласного управління з питань надзвичайних ситуацій розслідувалися та розслідуються слідчими підрозділами Національної поліції", - ідеться у повідомленні.

Раніше Моніторингова місія ООН з прав людини оприлюднила аналітичну довідку щодо розслідування причин та обставин трагедії в Одесі 2 травня 2014 року. В ній ідеться, що розгляд відповідних судових справ і розслідування кримінальних проваджень проходить надто повільно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-