Інфраструктурна субвенція дає змогу громадам швидше ставати «на ноги» - Мінрегіон

Інфраструктурна субвенція дає змогу громадам швидше ставати «на ноги» - Мінрегіон

Децентралізація
Укрінформ
Інфраструктурна субвенція стимулює громади до розширення. За три останні роки ОТГ реалізували 6 380 проектів за кошти інфраструктурної субвенції, які дозволили вирішити проблеми, що не вирішувалися десятиліттями.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, повідомляє портал "Децентралізація".

«За три роки об’єднані громади реалізували 6380 проектів саме за кошти інфраструктурної субвенції. Кошти пішли на вирішення тих проблем, які в селах і селищах не вирішувалися роками: на ремонти будівель шкіл, дитячих садків, амбулаторій і ФАПів, на будівництво і ремонт систем водозабезпечення і водовідведення, на заклади культури і спорту, на оновлення і будівництво доріг, закупівлю спеціалізованого транспорту, планування територій. Це далеко не повний перелік. Але за кожним з проектів стоїть щось набагато більше – якісніші послуги для людей в громадах, нові робочі місця і новий досвід того, що насправді все можливо зробити, якщо не боятися відповідальності», - сказав Негода.

Загалом з 2016 по 2019 рік включно уряд виділив для об’єднаних громад 6,5 млрд грн на розвиток інфраструктури на їх територіях - в 2016 році це був 1 млрд грн на 159 ОТГ, в 2017 році – 1,5 млрд грн на 367 ОТГ, у 2018 році – 1,9 млрд грн на 665 ОТГ.

Читайте також: Закарпатцям пояснили, як скористатись децентралізацією ще до створення ОТГ

За словами Негоди, інфраструктурна субвенція дає змогу громадам швидше ставати «на ноги» і навіть стимулює їх до розширення. Бо формула розподілу цих коштів враховує кількість сільського населення громади та площу її території. Чиновник нагадав, що є ще й інші інструменти реформи, які сприяють швидшому розвитку громад: фінансова децентралізація, міжмуніципальне співробітництво, передача земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у комунальну власність ОТГ та інші.

«Громади досвідчені, і переконаний, вони вже мають готові проекти, що планують реалізувати за кошти субвенції, які уряд сьогодні розподілив. Хто новачок у цій справі, він має в кого повчитися. Зрештою закликаю і обласні державні адміністрації долучитися і допомогти громадам, особливо новоствореним, підготувати якісні проекти з тим, щоб громади встигли їх реалізувати в цьому році», - сказав Негода.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів розподілив 2,1 млрд грн інфраструктурної субвенції на формування інфраструктури 806 обʼєднаних територіальних громад у 2019 році. Саме така кількість громад перейшла цьогоріч на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Інфраструктурна субвенція розподіляється між ОТГ за формулою, яка враховує чисельність сільського населення громади та площу її території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-