Децентралізація вже охопила 70% України - Гройсман

Децентралізація вже охопила 70% України - Гройсман

Укрінформ
Утворення місцевих громад має завершитися до осені 2020 року.

Про це прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив в ефірі телеканалу “Україна”, передає кореспондент Укрінформу.

“70 відсотків вже охоплені децентралізацією, 30 - ще ні. Я вважаю, що крайній термін, коли ми маємо утворити об'єднані громади, спроможні, там, де може бути школа, садочок, нормальна дорога, клуб, підприємство тощо - це не пізніше виборів до місцевих громад, які відбудуться восени 2020 року. І це важливо, це в принципі ціль. Ми в січні оновили план децентралізації на нові пʼять років, і він це передбачає”, - зазначив Гройсман.

За його словами, приклади успішних практик місцевого самоврядування вже можна побачити у багатьох областях.

“Тобто ідея, з якою я прийшов працювати в центральну владу - змінити систему управління державою на базі того, щоб усе концентрувалося на місцях, - це зараз відбувається”, - наголосив глава уряду.

Читайте також: За останні три роки власні бюджети ОТГ зросли у чотири рази - Гройсман

Відповідаючи на запитання, чи набереться 300 голосів у парламенті за зміни до Конституції щодо децентралізації, Гройсман підкреслив, що дуже хотів би цього.

“Я можу сказати, що для мене це є одним із фундаментальних питань, за які я буду боротися, ми доб'ємося того, що буде триста”, - заявив премʼєр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня Володимир Гройсман презентував оновлений план дій продовження децентралізації. Нова хвиля реформи має тривати 600 днів, починаючи з січня 2019 року. Глава Кабміну зауважував, що ця хвиля передбачає ухвалення змін до Конституції щодо децентралізації місцевого самоврядування, підвищення спроможності територіальних громад, покращення їх економічного розвитку, а також розвиток місцевої демократії, зокрема законодавче врегулювання питання проведення місцевих референдумів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-