КСУ дав добро на перейменування Дніпропетровської області

КСУ дав добро на перейменування Дніпропетровської області

Укрінформ
Конституційний суд визнав конституційним законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.
Відповідна інформація оприлюднена на сайті суду, повідомляє Укрінформ.

"2 квітня Конституційний суд України надав Висновок № 2-в/2019 у справі за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) (реєстр. № 9310-1) вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Цим Висновком Конституційний Суд України визнав законопроект про внесення зміни до статті 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - повідомили у відомстві.

Зазначається, що КСУ, вирішуючи дане питання, виходив з того, що зміна до частини другої статті 133 Конституції стосується власної назви однієї з областей України як одиниці системи адміністративно-територіального устрою, не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямована на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності держави, а тому є такою, що відповідає вимогам частини першої статті 157 Основного Закону.

Ухвалюючи даний висновок у КСУ констатували, що на момент його ухвалення не було рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану, а тому немає юридичних підстав, які б унеможливлювали внесення змін до Конституції.

У КСУ нагадали, що законопроект про внесення змін до Конституції, який ВР розглядала, і закон не був прийнятий, може бути поданий до парламенту не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. А ВР протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції.

Читайте також: КСУ відмовився оцінювати закон про перехід релігійних громад

"У висновку зазначається, що Верховна Рада протягом року законопроект не розглядала та протягом строку своїх повноважень не змінювала положення частини другої статті 133 Конституції. Отже, законопроект відповідає вимогам статті 158 Конституції", - повідомили у відомстві.

Висновок КСУ є обов’язковим, остаточним і не може бути оскарженим.

Як повідомлялося, 20 червня 2018 року Комітет ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав пропозицію перейменувати Дніпропетровську область.

19 травня 2016 року ВР в рамках декомунізації перейменувала Дніпропетровськ на місто Дніпро.

7 лютого ВР включила до порядку денного сесії законопроект про зміни до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, а також направила його до Конституційного Суду. За таке рішення проголосували 240 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-