Представники ОТГ Житомирщини ділилися досвідом управління освітою

Представники ОТГ Житомирщини ділилися досвідом управління освітою

Децентралізація
Укрінформ
Представники об’єднаних територіальних громад Житомирщини ділилися досвідом управління освітою, обговорили новації в реалізації Концепції «Нова українська школа», особливості функціонування опорних шкіл та нормативно-правову базу, яка це все регулює.

Про це йшлося під час семінару «Впровадження освітніх інновацій в реалізації Концепції «Нова українська школа»», який організував Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оскільки Житомирщина є лідером із впровадження децентралізації в Україні, то реформування освіти ми підтримуємо теж на високому рівні. Цей семінар організований у співпраці із Житомирським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, фахівці якого нещодавно повернулися із автрійсько-української конференції, присвяченої освітній галузі. Відтак представники ОТГ дізнаються про багато новацій, а також поділяться своїми досягненнями і досвідом управління навчальними закладами», - зауважив радник з муніципальних послуг Житомирського ЦРМС Віталій Римар.

За його словами, заклади освіти об’єднаних громад пішли на багато кроків вперед, адже отримали більше самостійності та можливостей. Він навів успішний приклад оптимізації шкіл у Новоборівській ОТГ. Так сільська школа, де свого часу навчалося 26 учнів, витрачала на кожного по 56 тис. грн у рік. Натомість видатки школи у центральній садибі буди значно нижчими – 18 тис. грн. Після закриття школи в селі діти, яких підвозять в інший заклад, отримують якіснішу освіту, мають доступ до сучасного обладнання, а також навчаються у комфортних умовах.

«Нова українська школа, новий закон про освіту, інклюзивне навчання, децентралізація – це все європейські цінності, які країни-партнери прагнуть нам допомогти успішно реалізувати в Україні. Варто наголосити, що за реалізацією концепції «Нова українська школа» Житомирщина нині є однією із лідируючих в державі. Звісно, є речі, які не залежать від нас на місцях. Зокрема, це нормативно-правовова база чи порядок використання коштів. Однак, якщо буде розуміння з боку всіх ОТГ, освітяни належним чином виконають свій обов’язок», - впевнений завідувач лабораторії впровадження освітніх інновацій Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (Житомирський ОІППО) Антон Шегеда.

Читайте також: У Тернополі стартувала «Школа молодіжних лідерів громад»

Із вимогами до сертифікації педагогічних працівників, критеріями якісних освітніх послуг, перспективами реалізації нового змісту освіти в опорних навчальних закладах та навичками, які має сформувати у дітей школа, ознайомила завідуюча лабораторії методичного забезпечення Житомирського ОІППО Алла Печенюк.

Своїм досвідом управління освітою в об’єднаній громаді присутніх ознайомили представники відділів освіти Баранівської та Коростишівської ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-