У заповіднику «Хортиця» зафіксували спалах африканської чуми свиней

У заповіднику «Хортиця» зафіксували спалах африканської чуми свиней

Укрінформ
В Національному заповіднику «Хортиця» зафіксовано спалах африканської чуми свиней. На сьогодні від зараження загинули 15 тварин.

Такі дані було оприлюднено сьогодні, 28 березня, під час прес-конференції в Запорізькій міськраді.

Щороку ми відзначали стійке зростання поголів'я представників дикої фауни острова, що дуже радує. Популяція диких свиней зросла до сотні особин. На сьогодні від африканської чуми загинули 15 тварин”, - сказав директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. Він припустив, що в гіршому випадку може загинути вся популяція диких кабанів і наголосив, що необхідно запобігти міграції тварин, щоб вони не рознесли чуму на інші території острова.

За словами першого заступника міського голови Сергія Мішка, 26 березня в плавневій зоні острова біля води були знайдені три трупи диких свиней. 27 березня лабораторні дослідження в Дніпрі встановили діагноз - африканська чума свиней.

З 27 березня на острові Хортиця визначена карантинна зона (зона захисту) в радіусі 3 кілометри від епізоотичного вогнища. Зоною спостереження стає все місто Запоріжжя, тобто територія в радіусі 10 км від вогнища зараження.

Заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Сергій Приходько підкреслив, що вже проводяться всі необхідні заходи з позначення карантинної зони, утилізації загиблих тварин та інші.

Ми робимо обхід території острова, щоб зрозуміти, яка кількість домашніх свиней знаходиться тут в приватних господарствах. Відносно продажу свинини на ринках міста - буде реалізовуватися тільки свинина зі спеціалізованих підприємств, де відбувається забій тварин. Не можна на ринках реалізовувати туші свиней, забитих самостійно. Також заборонена торгівля живими свиньми на території міста”, - зазначив Приходько.

Читайте також: Україна і Словаччина розширять інвестиційну співпрацю в агросфері

Зараження на африканську чуму диких свиней на Хортиці відбулося вперше. Зважаючи на особливий статус Національного заповідника, він зобов'язаний отримати директиви щодо комплексу заходів у цій надзвичайній ситуації з Міністерства екології та природних ресурсів України.

Директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міськради Вікторія Ушакова запевнила, що африканська чума свиней не становить загрози здоров'ю людини, але люди можуть бути її носіями.

Карантинні обмеження будуть зняті через 40 днів після виконання всіх необхідних заходів.

Фото: Запорізька міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-