Бюджети розвитку села зросли в 15-17 разів - Порошенко

Бюджети розвитку села зросли в 15-17 разів - Порошенко

Укрінформ
Розвиток села — другий пріоритет після армії. Цей розвиток відбувається через децентралізацію, тобто наближення влади до громади. Мета реформи децентралізації - щоб в Україні не було периферії.

Про це сказав президент України Петро Порошенко під час зустрічі зі студентами та викладачами Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБІП) України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“5 років до цього ми робили розвиток села. Це мій другий пріоритет після армії. Називається децентралізація. Що таке децентралізація? Наближення влади до громади, до сільської громади. Знаєте, для мене яка ціль децентралізації? Щоби в Україні не було периферії. В 2013 році держава виділяла місцевим самоврядуванням 500 млн грн. В 2019 році держава виділяє місцевим самоврядуванням 33 млрд 500 млн. В 67 разів більше, і це гроші в село. Не колись, а вже зараз”, - наголосив Порошенко.

Він нагадав і про збільшення дохідної частини місцевих сільських бюджетів.

“В умовах війни у нас бюджети розвитку села зросли в 15-17 раз. І це ж гроші не надруковані, гроші не з повітря. Це гроші за рахунок збільшення податкової бази, за рахунок збільшення детінізації, зростання заробітних плат, зростання середньої заробітної плати. ПДФО йде в першу чергу на село”, - сказав Президент України.

Також він зазначив, що сьогодні в селі лідер об’єднаної громади має гроші і права вирішувати все на своїй території. Лідери громад, за якими стоять 3-5-10-15 тис. людей, своїм досвідом кількарічним вже зробили життя людей краще, встигли залучити людей на свій бік, встигли переконати громаду, і це вже є позиція громади. Тож, за словами очільника держави, кардинально змінилося все на селі - почали будуватися дороги, соціальні об’єкти, розвивається сільська медицина.

“Медичний працівник у селі, який набрав собі пацієнтів, в амбулаторії на сьогоднішній день подекуди отримує 12-15-17 тис. грн, а в Олександрійському районі - 19 тис. грн. А скільки раніше отримував? Чотири (тис. грн — ред.). Хто на 4 тис. грн поїде працювати? А на 19? А ще, якщо житло дадуть, машину. Якщо ще доплатить громада. А ще будуть доступні ліки. Ще буде діагностичне обладнання”, - сказав Порошенко.

Читайте також: Ціна Криму для Росії уже становить $150 мільярдів і 10% ВВП - Президент

Також, він розповів, що там, де не відбулося об’єднання громад, не відбулися і зміни. Тому, за словами Порошенка, до 2020 року об’єднання громад буде завершено, і вибори до місцевих рад відбудуться вже через об’єднані громади.

“Отримали владу, повноваження, гроші і відповідальність. Громадо, вам не треба ні до Києва, ні в район, ні в область їхати. Прийдіть до нього і спитайте, а не подобається — переоберіть. Все дуже швидко. І я думаю, що це те, що працює”, - акцентував Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-