Представники з регіонів ознайомились з вінницьким досвідом управління фінансами

Представники з регіонів ознайомились з вінницьким досвідом управління фінансами

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині голови та керівники фінансових служб об’єднаних громад з Херсонської, Тернопільської та Чернівецької областей вивчають успішний досвід управління фінансами місцевих ОТГ.

Можливість ознайомитися з напрацюваннями вінницьких колег управлінці об’єднаних громад отримали під час навчального візиту, організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

За словами радника з питань місцевих фінансів Вінницького ЦРМС Інни Святної, для проведення навчань були обрані три громади Вінниччини, які наразі вважаються одними з найкращих взірців налагодження фінансового менеджменту, а саме Барську, Гніванську і Хмільницьку об’єднані громади.

«Фінанси – це серце кожної громади, і будь-яка діяльність залежить від ефективного формування фінансових ресурсів, а найголовніше – їх ефективного і прозорого використання. Тому нами організований і проводиться навчальний візит з питань управління фінансами об’єднаних територіальних громад для представників фінансових служб та керівників громад Херсонської, Чернівецької та Тернопільської областей. Вони вже відвідали Барську та Гніванську ОТГ, а сьогодні перебувають у Хмільницькій, які мають цікаві напрацювання в налагодженні фінансового менеджменту. Учасники навчань отримають новий досвід того, як формується і використовується бюджет саме у цих ОТГ, як у них організована мережа бюджетних закладів і як фони фінансуються. І хоча основні процеси регламентовані бюджетним законодавством, кожна з громад має якусь свою унікальну розробку, яку доцільно втілити у життя ОТГ з різних областей. Саме живе спілкування з виконавцями цих функцій, так би мовити, з «низовими» працівниками рад дає поштовх залучити напрацьовані ними механізми у свої громади. Окрім того, налагоджуються дружні відносини між ОТГ з різних куточків України, що може у майбутньому стати добрим підґрунтям для їхньої співпраці», - повідомила Святна.

Формування місцевих бюджетів та використання коштів базується на використанні потенціалу об’єднаних громад та обраними нею пріоритетами розвитку, вважає голова Барської міської ОТГ Артур Цицюрський. Презентуючи учасникам навчань досягнення громади, він розповів, що барчани хочуть рівноцінно розвивати її у напрямку зростання промисловості та рекреації, сповна використовуючи місцеву специфіку. Зокрема, розвиток місцевого садівництва і формування переробки продукції, а також розвиток туризму, зокрема, подієвого. Тут уже запровадили два місцеві фести, - міжнародний фестиваль яблук «APLLE BAR» та музичний «БарРокКо», які поступово стають брендами громади і приваблюють до міста туристів.

“Утім, задля реалізації розроблених планів з просторового розвитку ОТГ та Стратегії розвитку громади потрібні кошти, власне, як і для фінансування повсякденних потреб, зокрема, бюджетних установ”, - зауважила начальник фінансового відділу Барської міської ради Інна Ковтун.

За її словами, за 2018 рік менеджменту ОТГ вдалося збільшити власні надходження до бюджету на понад 8 млн грн, або на 17%.

«Досягли цього за рахунок укладання договорів оренди землі, повиводили цей ресурс із тіні, переуклали на вигідніших умовах ті, термін дії яких закінчився, та зобов’язали орендарів сплатити за три роки користування землею, протягом яких вони ці кошти не сплачували. Ще один ресурс – надходження ПДФО за рахунок легалізації людей, які працюють на ФОПів. На 2019 рік переглянули ставки місцевих податків, зокрема, податку на майно, що теж дасть нам змогу збільшити надходження до бюджету», - розповіла Ковтун.

До того ж, за її словами, громада має одну з найоптимальніших структур використання бюджетних коштів. Наприклад, на утримання апарату управління громадою витрачається усього 8,8% бюджету ОТГ. Решта ж іде на фінансування бюджетних установ, підтримку розвитку місцевого спорту, творчих колективів, а також ініціатив громадських організацій. Окрім того, йдеться і про реалізацію серйозних інфраструктурних проектів. Зокрема, у громаді планують будівництво власної сміттєсортувальної лінії.

“Напрацювання кожної ОТГ є унікальними і вони можуть добре прислужитися громадам з різних куточків України”, - вважає учасниця навчань - голова Зеленопільської ОТГ з Херсонщини Галина Лобунько.

Читайте також: На Одещині презентували здобутки децентралізації і обговорили плани на рік

Вона додає, що фінансові надходження формуються за рахунок розвинутого аграрного сектору.

«Наша громада фінансово спроможна, надходження формуються за рахунок розвинутого аграрного сектору. Але маємо і ми одну з головних проблем об’єднаних громад – кадрову, зокрема, не вистачає фахівців з бюджетування. Тому дуже важливо, що найбільший акцент цих навчань зроблений на те, як в ОТГ Вінниччини громади спрямовують свої фінанси на різні потреби. У кожної з громад є власний досвід, адже ми, ОТГ, не схожі одна на одну, кожний із нас, керівників, використовує кошти так, як він вважає за потрібне. Ми були у Польщі, у багатьох громадах на Дніпропетровщині і побачили, що фінансування всіх заходів, усіх громад дуже різне в кожного. Такі візити дають можливість отримати дуже багато нового досвіду і можливість запозичення цікавих успішних практик», - сказала Лобунько.

Опісля відвідин міста Бар учасники навчань ознайомилися з досвідом фінансового менеджменту в Гніванській ОТГ, а в четвер побувають у Хмільницькій міській ОТГ, яка цьогоріч стала одним з переможців рейтингу бюджетної прозорості «Кришталь року» серед українських об’єднаних громад та міст.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-