Енергозбереження дозволить ОТГ зекономити кошти для розвитку - експерт U-LEAD

Енергозбереження дозволить ОТГ зекономити кошти для розвитку - експерт U-LEAD

Децентралізація
Укрінформ
На енергоресурси громади можуть витрачати до 80% своїх бюджетів. Впровадження енергетичного менеджменту дозволить громадам зекономити кошти на енергоносіях та направити їх на економічний чи соціальний розвиток.

Про це в коментарі Укрінформу розповів радник Програми “U-LEAD з Європою” Саша Кун.

“В Україні зараз досить висока ціна на енергоресурси, і наш аналіз показав, що затрати на закупівлю енергоресурсів, на надання послуг в енергетичній сфері дуже високі, і для деяких населених пунктів складають до 80% місцевого бюджету. Мова йде загалом і про опалення, і закупівлю інших енергоресурсів. Але якщо громада витрачає 80% своїх коштів на питання, пов’язані з енергетикою, то ресурсів на інвестиції, на економічний розвиток у неї залишається небагато. В цьому контексті для нас є очевидним, що необхідно вкладатися в розвиток системи енергетичного менеджменту. Для того, щоб кожна з громад розуміла на що витрачаються гроші, на що вони використовуються, це ключовий крок в напрямку вивільнення ресурсів для стимулювання економічного розвитку”, - сказав Кун.

Він розповів, що зараз, за сприяння Програми “U-LEAD з Європою”, 30 об'єднаних територіальних громад з усієї України пройшли навчання у сфері енергетичного менеджменту і отримали обладнання для проведення енергетичного аудиту адміністративних будівель.

“Загальний підхід до роботи з громадами полягає в тому, що ми сприяємо у створенні посади енергетичного менеджера в кожній з цих ОТГ, який несе відповідальність і сприяє створенню повноцінної системи енергетичного менеджменту. Ця система повинна не тільки допомагати моніторити та збирати достовірну інформацію про обсяги споживання енергоресурсів, але в підсумку видавати в якості продукту дані, які можуть потім використовуватися для прийняття політичних рішень, рішень про використання коштів громади, інвестицій тощо”, - додав Кун.

У ході реалізації проекту з впровадження системи муніципального енергетичного менеджменту “Енергоефективність у громадах II” представники 30 ОТГ отримали обладнання для проведення енергоаудиту адміністративних будівель та пройшли відповідне навчання.

“Зараз громадам передано інструменти, які поки що не дозволяють створити повноцінну систему, але вони можуть проводити фактичні заміри і встановлювати рівень енергоспоживання конкретної будівлі, оцінити якість термоізоляції в будівлі, яку кількість тепла вона втрачає через неякісну ізоляцію. В масштабі всіх можливостей мова йде про базовий аналіз. Але для українських громад це крок вперед, і зараз у них буде базова можливість зрозуміти, в якому обсязі витрачається енергія, на що потрібно звернути увагу. В кінцевому підсумку ці менеджери мають працювати з програмним забезпеченням, яке буде підключено до відповідного обладнання в будівлях, і відповідно в режимі реального часу вони зможуть відслідковувати енергоспоживання”, - зазначив він.

Читайте також: Київщина є одним з найкращих прикладів децентралізації — Президент

Перший етап проекту щодо енергоефективності ОТГ розпочався в 2017 році з 16 громад. Другий раунд проекту “Енергоефективність в громадах II” запущено восени 2018 року, 30 ОТГ були відібрані для участі в проекті на конкурсній основі. Серед критеріїв відбору учасників були кількість адміністративних будівель, які утримує громада, рівень їх енергоспоживання, готовність ОТГ упроваджувати у себе енергетичний менеджмент.

Проект "Енергоефективність у громадах II" впроваджується компанією GIZ за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини та Програми "U-LEAD з Європою".

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, та підтримує реформу децентралізації і Україні та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-