У Чернівцях говорили про роль жінок у децентралізації

У Чернівцях говорили про роль жінок у децентралізації

Укрінформ
На Буковині керівники лише чотирьох громад із 33 існуючих є жінками. Хоча на рівні виконавчих органів і старост громад жінки представлені більш широко.

Якими мають бути гендерні аспекти влади дискутували чиновники, громадські активісти та представники ОТГ у Чернівцях. Круглий стіл «Гендерні аспекти реалізації реформи децентралізації влади на Буковині» відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочемо обговорити тему гендерної безпеки впровадження реформи децентралізації крізь призму кількох напрямків. Перше – це законодавче забезпечення представництва рівності жінок і чоловіків у радах ОТГ. Наскільки воно відповідає європейським, світовим тенденціям, де не допрацьовуємо тощо. Другий аспект – ми хотіли би знову розпочати з впровадження теми гендерно орієнтованого бюджетування. Це також європейський бренд. Це той чинник, який допомагає бюджетам громад бути більш збалансованими.

Якщо проаналізувати здобутки наших громад в різних сферах, то ми побачимо, що більшість, наприклад, олімпійських чемпіонів серед жінок. А от скільки коштів вкладається у ту ж спортивну інфраструктуру в розрізі жіночих і чоловічих потреб? Тут поки що, на жаль, переважають чоловічі потреби. Як ми будуємо спортивний майданчик, як ми будуємо тренажерні зали, як ми будуємо соціальну інфраструктуру для матерів з дітьми, питання доступності – насправді, це дуже важливі питання, які дійсно варто обговорювати, – каже директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. – Ці поняття гендерно орієнтованого бюджетування повинні зараз знаходити свій відгук при формуванні бюджетів ОТГ. Ще важливий аспект – жіноче лідерство. Це, певно, особливий спектр управління, який впроваджується жінками. Це трошки інакше, не так по-чоловічому, більш гнучко, більш цікаво, більш креативно і більш орієнтовано на людину. Ця жіноча командність допомагає перейняти досвід одна одної, вчитись презентувати себе по-інакшому та реалізовувати багато цікавих і потрібних проектів».

На початку заходу провели телеміст із Дніпром та Києвом, де відбувалися заходи на подібну тематику. Під час прямих включень учасники ділилися кращими практиками, обговорювали проблемні питання впровадження саме цих гендерних аспектів.

"У нас доволі дружний і кваліфікований колектив у громаді. Це допомагає керувати та отримувати позитивний результат від такого керівництва, – зізнається виконуюча обов’язки голови Усть-Путильської сільської ОТГ Наталія Фрей. – Гендерна особливість присутня у всьому. Наприклад, за будівництво дитячих садочків чи майданчиків, зрозуміло, що більше жінки виступають. Чоловіки ж більше за будівництво доріг чи футбольних полів. Але потрібно знаходити консенсус і розвивати територію спільно", - підкреслює вона.

Читайте також: Децентралізація дає місцевому самоврядуванню більше можливостей - Гройсман

Фрей, яка очолює високогірну громаду, коротко розповіла про успіхи, яких вдалося досягнути завдяки такій спільній роботі. «Зараз ми працюємо над реорганізацією закладів культури. Наприкінці минулого року створили центр культури і дозвілля шляхом реорганізації сільських клубів. Також ми створили музичну школу, де є 6 класів. І вже зараз наші діти почали займати призові місця на обласних конкурсах. Крім того, нещодавно створили власний сільськогосподарський кооператив. Уже зареєстрували його під назвою «Усть-Путильські делікатеси», де будемо виготовляти м’ясні продукти з вирощених у мешканців нашої громади тварин», – додала Фрей.

Також учасники поспілкувалися про міжнародний досвід впровадження гендерних підходів до публічного управління на місцевому рівні та наближення світових тенденцій до українських реалій.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-