Реформа децентралізації вже перейшла свій «екватор» - експерт

Реформа децентралізації вже перейшла свій «екватор» - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Реформа децентралізації вже перейшла свій «екватор» , за яким шляху повернення назад вже немає.

На цьому у понеділок, 4 березня, під час засідання в Сумській облдержадміністрації круглого столу на тему «Обговорення проекту дорожньої карти реформи місцевого самоврядування: новий етап» за участю голів РДА та районних рад області наголосив експерт від Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реформа децентралізації, що триває п’ять років, пройшла «екватор»: в Україні вже 70% населення проживає у спроможних громадах, тобто в ОТГ та містах обласного підпорядкування. Всього ми маємо 1000 спроможних громад – 852 ОТГ та 148 міст обласного значення. За останні п’ять років ми домоглися максимально наблизити адмінпослуги до жителів ОТГ, створивши 125 нових сучасних ЦНАПів. Крім того, наразі у школах створюється новий освітній простір. Завдання освітньої реформи – підготовка школярів за новими стандартами у сучасних закладах з використанням сучасних методів і засобів. Тепер настав час перезавантаження регіональної політики, формування районного рівня тощо», - зазначив Лукеря.

Читайте також: В Україні 68% населення користуються можливостями децентралізації - Гройсман

Інший експерт від Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак окреслив підходи до формування спроможного субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою та розповів про пріоритетні завдання на 2019-2020 роки реформи місцевого самоврядування.

Зокрема, що стосується Сумської області, то, за його словами, на субрегіональному рівні передбачається створення 5 районів замість нинішніх 18. Він докладно розповів про розподіл повноважень між центральними, обласними та новоствореними районними органами влади, який відбудеться під час наступного етапу децентралізації, передбаченого Планом заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019—2021 роки.

«Прийнятий Кабінетом міністрів України План заходів створює законодавчі та інші організаційно-правові засади для забезпечення проведення місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі, а також забезпечення підвищення ефективності формування територіальної організації виконавчої влади», - зауважив директор Сумського центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Хоруженко.

Як відзначив під час засідання «круглого столу» тимчасово виконуючий обов’язки голови Сумської облдержадміністрації Вадим Акпєров, реформа децентралізації запустила такі механізми у державі й області, що зворотного шляху вже немає.

«Сьогодні громади отримали повноваження і ресурси, відновлюють інфраструктуру, залучають у свій розвиток інвесторів і грантові кошти. А головне – адміністративні, якісні освітні й медичні послуги стають ближчими до жителів ОТГ», - наголосив посадовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-