Родина фермерів з Чернігівщини виготовляє 15 сортів масла

Родина фермерів з Чернігівщини виготовляє 15 сортів масла

Фото
Укрінформ
У фермерському господарстві "Агро-люкс", яке працює в Коропському районі Чернігівщини, виготовляють кілька десятків видів органічної продукції, зокрема, 15 видів вершкового масла.

Про це на Чернігівському регіональному форумі "Органік Інвест" кореспондентові Укрінформу повідомила заступник директора ФГ "Агро-люкс" Світлана Карацюба.

"Вершкове масло у нас – базове, але, йдучи за побажаннями наших споживачів, ми ще додаємо туди насіння льону й конопель, різну зелень, зокрема, руколу, часник. Для дітей замість "Нутелли" зробили шоколадне масло. На замовлення виготовляємо масло з медом, корицею, солодкою паприкою чи імбірем. Робимо також топлене масло – його зараз модно називати "маслом гі". Воно має лікувальні властивості, на ньому можна смажити навіть для дітей", - розповіла жінка.

Є в асортименті фермерів і масло з "живих", непастеризованих топлених вершків, яке пахне ряжанкою - називається "Королівське".

Окрім цього, в господарстві вирощуються всі традиційні українські овочі. Їх переробляють на натуральні соки, аджику, соуси, а також консервують із додаванням яблучного оцту, солять, квасять. Цукор нерідко замінюють медом.

Свою продукцію родина Карацюб реалізує безпосередньо споживачам - возить у Київ, Чернігів, навіть пересилає у Львів. Пані Світлана каже, що з торговельними мережами маленькому господарству працювати складно. Там попит на органіку швидко зростає, а ФГ не може забезпечити необхідних обсягів.

Світлана Карацюба.
Світлана Карацюба.

"Ми мали гіркий досвід з однією київською мережею, де нас мало не оштрафували на 40 тис. грн. за зрив поставок. Нашим партнерам важко було зрозуміти, що влітку молока більше, а взимку менше, їм треба, щоб ми давали постійно однаково. І хоча у нас не так уже й мало корів – трохи більше 100, від яких ми щорічно надоюємо до 100 т молока, цього все одно недостатньо для утримання потоку продукції", - розповіла Карацюба.

Зараз "Агро-люкс" обслуговує близько півсотні родин. Раніше переважали жителі Київської області, зараз - більше з Чернігова. Органічну, трохи дорожчу продукцію купують не тільки заможні люди, а й прості, які хочуть або мусять їсти натуральне через проблеми зі здоров"ям. Водночас багато людей не знають, де можна придбати органічні продукти.

"Вони шукають нас, а ми шукаємо їх, бо можемо обслуговувати ще зо три десятка сімей", - сказала пані Світлана.

Читайте також: Меліоративні системи Чернігівщини чистять від чагарників і готують до повені

Регіональний форум "Органік Інвест" проводився у Чернігові 28 лютого. Участь у ньому взяло близько сотні учасників - півтора десятка виробників натуральної продукції Чернігівщини та аграрії, зацікавлені в розвитку цього напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-