Участь переселенців у місцевих виборах треба прописати в законі - ЦВК

Участь переселенців у місцевих виборах треба прописати в законі - ЦВК

Укрінформ
Центральна виборча комісія пропонує свої варіанти урегулювання питання щодо зміни виборчої дільниці внутрішньо переміщеним особам (ВПО), зокрема, для участі у голосуванні на місцевих виборах.

Про це розповів заступник голови ЦВК України Євгеній Радченко на конференції “Виборчі права внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“ЦВК виступають за законопроект №6240 "Про внесення змін до деяких законів України" (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), але, скоріше всього, цей законопроект є тимчасовим виходом з ситуації, тож, не міняючи загальний принцип, який викладений в цьому законі, ЦВК пропонує деякі доповнення”, - розповів Радченко.

ЦВК пропонує скоротити, або взагалі ліквідувати перелік документів, які мали б надати особи для зміни виборчої адреси. За словами заступника голови, є документи, які можуть ускладнити роботу органів ведення реєстру виборців. Наприклад, документ про підприємницьку діяльність виборця.

Читайте також: У Раді Європи наголошують на важливості участі переселенців у місцевих виборах

Радченко додав, що розуміє побоювання політиків, які вважають, що подібна лібералізація може стати причиною для так званого політичного або виборчого впливу. “Люди, яким за гроші пропонують проголосувати в тій чи іншій територіальній громаді, можуть на початку виборчого процесу масово виїхати в той чи інший населений пункт, стати членом територіальної громади і там проголосувати”, - сказав Радченко.

Він зазначив, що саме ці ризики можуть стати перешкодою для прийняття законопроекту №6240.

Як відомо, законопроект № 6240 був зареєстрований у Верховній Раді України 27 березня 2017 року. Документ має на меті забезпечити можливість мобільним усередині держави громадянам та внутрішньо переміщеним особам реалізувати виборчі права на виборах усіх рівнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-