Експерти презентували проект Статуту Івано-Франківської ОТГ

Експерти презентували проект Статуту Івано-Франківської ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківську презентували проект Статуту майбутньої громади, яка об’єднається навколо міста.

Документ представили експерти Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сьогодні пропонуємо Статут майбутньої Івано-Франківської об’єднаної територіальної громади, тобто документ, який у майбутньому буде регулювати правові, організаційні та фінансові питання, який буде закріплювати принципи і механізми місцевого самоврядування Івано-Франківської ОТГ. Ця подія – історичний момент. Адже документ буде на роки визначати стратегію руху і міста, і територій, які до нього приєднаються. Критерій – це об’єднуватися, довіряти і будувати відносини у майбутньому на правах рівного, а не меншого і більшого, чи міста і села», - зазначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

За його словами, в Україні процес об’єднання міст і сіл стартував у 2018 році. Тоді утворення ОТГ навколо міст стало можливим за спрощеною процедурою і нею скористалися 24 українські міста обласного значення. Івано-Франківськ розпочав цей процес у січні 2019 року.

«Насправді, цей процес дуже не простий, дискусійний. Вважаю, що він на часі. Івано-Франківськ направив 22 запрошення-листи громадам обговорити утворення ОТГ. Я провів вже 4 громадські слухання, цієї неділі планую це зробити ще у Підпечарах. Перші кроки, які зроблені, – вагомі. Місто зацікавлене у розширенні і збереженні населених пунктів, як складової частини великої ОТГ, яка утвориться. …Статут, який представляють, розробили не представники міста, а експерти… Ця дискусія – перша. Місто має виграти, зважаючи на те, що ми розширюємо простір розвитку, а це – рекреаційні зони, а села виграють тим, що вся інфраструктура міста буде доступна для їх жителів», - зазначив на презентації Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Він зауважив, що на сьогодні угоди про співпрацю Івано-Франківськ вже підписав з селами Колодіївка і Підлужжя. Такі угоди направили селам Узин, Добровляни, Підпечари. Готують документи для села Черніїв.

«Сьогодні – це лише презентація проекту Статуту Івано-Франківської ОТГ. Його напрацювали експерти Мінрегіону і подібних документів у містах України ще немає. Це – пілотний проект, в якому ми намагалися врахувати інтереси сіл і міста. При цьому ми зважали на досвід вже діючої Коломийської ОТГ. Тепер мер Івано-Франківська створює робочц групу, яка буде опрацьовувати цей документ. Звичайно, в цьому році Івано-Франківська ОТГ ще не запрацює. Втім, зважаючи на активність обговорення майбутньої об’єднаної громади, стверджуємо, що цей процес запущено. Маємо багато учасників – 22 громади. … Карти – в руках міського голови. ... і треба сказати, що місто вже ухвалило ряд цікавих рішень, які в Україні є новаційними і мотивують сільські ради до об’єднання. Отже, Івано-Франківськ зацікавлений і розуміє важливість цього процесу», - стверджує експерт Івано-Франківського ЦРМС Максим Чопей.

Читайте також: Експерти оцінили фінансові ресурси шкільної мережі ОТГ

Він зауважив, що для створення Івано-Франківської ОТГ достатньо однієї громади, яка б приєдналась до міста. Втім, експерти вже прогнозують, що таких громад буде не менше трьох-чотирьох, а позитивне рішення слід очікувати на кінець літа.

Наразі в Івано-Франківській області працюють 30 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Юрій Рильчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-