На Тернопільщині пом’янули розстріляних нацистами повстанців ОУН-УПА

На Тернопільщині пом’янули розстріляних нацистами повстанців ОУН-УПА

Фото
Укрінформ
У тернопільському селі Великі Бірки вшанували пам'ять розстріляних нацистськими окупантами підпільників та повстанців з ОУН-УПА.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Великобірківська сільська рада.

«75 років тому, 8-9 лютого 1944 р., у Велиикх Бірках з тернопільської тюрми гестапівці привезли для страти першого дня 18, а наступного дня 16 в'язнів. Серед страчених були захоплені в полон вояки УПА, підпільники ОУН, заручники з навколишніх сіл, де УПА здійснювала акції проти німецьких окупантів», - йдеться у повідомленні.

Також йдеться про те, що перед розстрілом двоє невідомих вояків УПА зірвали пов’язки з очей, бажаючи відкрито дивитись смерті у вічі. Безстрашні хлопці в останню мить свого життя звернулись до присутніх їз закликом до боротьби з ненависними окупантами і загинули з гаслом «Слава Україні!».

За спогади старожилів, тіла розстріляних окупанти не дозволили поховати на цвинтарі. Місцеві мешканці поховали їх на околиці села на городі селянина Паліводи.

У післявоєнні роки, спеціальною комісією, проводилось слідство, але і радянська влада не дозволила перепоховати страчених на цвинтарі, бо це суперечило комуністичній пропаганді, яка відносила українських націоналістів до пособників нацистів.

Читайте також: Українці Відня відзначили 90-річницю створення ОУН

Лише 14 квітня 1991 року активісти Великобірківського НРУ в присутності сотень людей здійснили урочисте перепоховання останків загиблих героїв. У цей день у центрі Великих Бірок було вперше встановлено синьо-жовтий прапор України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-