На Київщині планують внести зміни в перспективний план області

На Київщині планують внести зміни в перспективний план області

Децентралізація
Укрінформ
Київська обласна державна адміністрація розробила проект змін в перспективний план розвитку області. 

Пропозиції щодо змін представив в.о. директора департаменту містобудування та архітектури Дмитро Ликов на круглому столі “Приєднання до міст обласного значення”.

Захід було проведено за підтримки Київського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеного за сприяння Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні на рівні Київської облдержадміністрації такі основні ключові питання, які потребують додаткової уваги і є центром прийняття рішення: процес децентралізації не повинен погіршити ту ситуацію, той здобуток, який отримали органи місцевого самоврядування на сьогоднішній момент. Ми розуміємо, що той прогрес і ті об'єднання (громад — ред.), які на сьогодні йдуть, ті громади є найбільш спроможними і в більшості випадків саме в цих громадах знаходяться найбільші бюджетоутворюючі підприємства. Тому під час прийняття рішень з приводу підготовки висновків або розпоряджень на рівні Київської облдержадміністрації ми розглядаємо дві сторони. Це дійсно якість майбутніх ОТГ і наслідки створення цих ОТГ для інших територій”, - сказав Дмитро Ликов.

Він зазначив, що наразі в Київській області є території, які потребують детального обговорення подальших дій щодо реалізації реформи місцевого самоврядування.

“Ми розуміємо, що на рівні Мінрегіонбуду один з показників - кількість ОТГ в районах, скільки районів не охоплено перспективним планом, скільки районів не охоплено перспективними ОТГ. Тому ми підійшли доволі виважено. Під час опрацювання змін до перспективного плану ми вийшли майже на ті самі показники 2015 року по кількості ОТГ. Ми виходимо з того, що методика (створення ОТГ — ред.), не може бути унікальною і не може бути використана в усіх випадках. Але принципові базові, основні показники все ж таки відповідають можливостям створення цих ОТГ”, - сказав Ликов.

Він зазначив, що Київська область має свою специфіку, в деяких районах є можливість створення ОТГ в межах всього району.

“Дійсно інфраструктура створена, методика відповідає, немає лише одного показника - добровільності. І саме над цим треба працювати Асоціації міст України і нашим представникам. Є території, які складні для прийняття рішень”, - сказав Ликов.

Як приклад він навів території Білоцерківського, Бориспільського, Києво-Святошинського районів. Окрема ситуація з територією Іванківського та Поліського районів, які частково входять в зону відчуження.

“Іванківський район не відповідає методиці (створення ОТГ - ред.), але затверджений Кабміном. Для нас це показник того, що держава готова йти на невеличкі поступки в деяких ситуаціях, де іншого варіанту просто немає. Тому що є логіка, є математика, а є звичайні побутові умови, які не повинні бути погіршені, а поліпшені. Тому саме Іваньківську і Поліську громади, які були затверджені в попередньому перспективному плані, ми залишили без змін”, - сказав Ликов.

В той же час, як зазначив на круглому столі керівник Київського Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Любімов, зараз головне питання на рівні держави — завершення формування базового рівня — об'єднаних територіальних громад.

Читайте також: У Мінрегіоні пояснили, які проекти на місцях одержать державне фінансування

“Уряд одним з перших питань поставив собі як планку - до травня 2019 року затвердити на рівні Кабміну перспективні плани зі 100-відсотковим покриттям всіх областей. Субрегіональний рівень — сформувати нові спроможні райони. У Кабміну, експертів Мінрегіону є приблизне бачення субрегіонального рівня - 24 області та Автономна Республіка Крим, 100 районів, та 1600 — 1800 ОТГ у всій Україні. Цифра 1600-1800 - тому що принцип добровільності ніхто не відміняв, якщо села виявили бажання створити громаду і це відповідає методиці, і ця громада може бути спроможною, то таким громадам треба давати можливість”, - наголосив Любімов.

Стосовно Київської області, то зараз, за даними Київського ЦРМС, створено 16 об'єднаних територіальних громад, три ОТГ створені на базі міст обласного значення, і в цьому питанні Київська область одна з найпрогресивніших в Україні. В той же час, висновків Київської облдержадміністрації очікують Зазимська, Калинівська, Ташанська, Кагарлицька, Острівська, Шкарівська, Терезинська, Глевахівська, Томашівська, Макарівська ОТГ. Гостомельська ОТГ очікує призначення дати виборів. Березівська, Боярська, Циблівська, Богуславська ОТГ досі очікують подання від облдержадміністрації до Центральної виборчої комісії. Зараз, за даними Київського ЦРМС, 50% мешканців Київської області живуть досі в необ'єднаних громадах.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-