Громада на Вінниччині інвестувала в медицину 10 млн гривень

Громада на Вінниччині інвестувала в медицину 10 млн гривень

Децентралізація
Укрінформ
Калинівська ОТГ інвестувала у розвиток первинної медицини понад 10 млн гривень. Їх використали на енергоефективність ЦПМСД, придбання діагностичного обладнання та програми профілактики захворювань.

Про це повідомив головний лікар Калинівського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Василь Македонський на семінарі «Сучасні підходи в управлінні первинною медициною», організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Наш ЦПМСД мав нагоду у першій хвилі укласти угоду з НСЗУ, і це нам дало можливість значною мірою покращити свій фінансовий стан. І всі ті напрацювання, які були зроблені на достатній фінансовій базі, дали нам можливість провести ремонти, придбати обладнання і покращити якість обстеження пацієнтів, а це – найголовніше. До того ж, коли ми тільки відкривалися, я ініціював розробку програми розвитку охорони здоров’я Калинівської міської об’єднаної програми, яка була прийнята на 2017-2020 роки. Згідно з цією програмою, ми маємо суттєве фінансове доповнення до власного бюджету, який зараз отримуємо через НСЗУ. Так, за два попередніх роки міська рада виділила нам додатково 10 млн гривень», - повідомив Македонський.

За його словами, за рахунок коштів, виділених ОТГ, у ЦПМСД створили власний опалювальний пункт, у якому встановили два імпортні котли піролізного типу з високим коефіцієнтом корисної дії. В день вони спалюють усього 0,1 кубометра дров і цього вистачає для забезпечення комфортної температури у 1000 квадратних метрів приміщень закладу. Задля цього було здійснено капітальний ремонт опалювальної системи і повну заміну теплотраси. Загальна вартість цих робіт склала 1, 6 млн грн.

Окрім того, завдяки фінансової підтримки об’єднаної громади у міський ЦПМСД придбали ультразвуковий апарат експертного класу.

«Ми виходили з того, що на рівні центральної районної лікарні це питання практично не вирішувалося. І щоб пройти такий вид обстеження пацієнти чекали своєї черги 3 тижні. Наразі для мешканців ОТГ це питання вирішене, УЗД-обстеження люди можуть пройти в день направлення сімейним лікарем. До того ж, згідно з рішенням депутатів, ця процедура безкоштовна», - додав Македонський.

Коштом ОТГ обладнано також і «Школу здоров’я».

За словами головлікаря, головною особливістю «первинки» є те, що основною її прерогативою є профілактична складова. Сімейний лікар і медсестра мають спрямовувати всі свої зусилля на те, щоб напрацювати у пацієнта знання зі здорового способу життя і навчити уникати факторів ризику, які можуть призвести до патологічних станів, додав він.

Читайте також: Громади Чернігівщини підтвердили свою фінансову спроможність

"Людей, які перебувають під впливом таких факторів ризику (зайва вага, шкідливі звички тощо), ми виявляємо у нашому долікарському кабінеті і записуємо їх у школу здоров’я. Проводимо 5 занять, орієнтованих на те, щоб людина зрозуміла, як їй в подальшому змінити свій спосіб життя, щоб уникнути фатальних наслідків. Для цих потреб коштом ОТГ придбали ноутбук, екран і проектор, інтерактивну дошку. Наразі забезпечено наочність для проведення цих занять. Вони проходять жваво, ілюстративно, у формі діалогу і користуються популярністю. Скажімо, записали на заняття 16 людей, а приходять 22»», - розповів Македонський.

Започаткували «Школу здоров’я» два роки тому. Її «закінчили» вже 250 пацієнтів, а загалом їх набирають у 14 класів. Заняття у них проводять сімейні лікарі. Протягом року в Калинівському міському ЦПМСД таких «наборів» пацієнтів буде кілька.

Загалом у Центрі та його підрозділах працюють 14 лікарів загальної практики та сімейної медицини, які обслуговують понад 23 тисячі пацієнтів. За показником договорів, укладених пацієнтами з сімейними лікарями (115%), заклад в області є лідером. Вісім із 14 сімейних лікарів вже набрали оптимальну кількість пацієнтів(1800).

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-