У Харкові презентували перші стратегії  розвитку тергромад

У Харкові презентували перші стратегії розвитку тергромад

Децентралізація
Укрінформ
На Харківщині на сьогодні створено 18 об’єднаних територіальних громад, 4 з них вже розробили стратегії перспективного розвитку, які сьогодні були представлені.

Презентація стратегій відбулась за участі фахівців у сфері економіки та соціуму, голів об’єднаних територіальних громад (ОТГ) регіону, представників бізнесу-потенційних інвесторів та громадських організацій у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Об’єднані територіальні громади сьогодні отримати розширене коло повноважень та величезні ресурси. Ради ОТГ стали відповідальні за формування комфортного та безпечного середовища для своїх мешканців. Отже потрібне ретельне планування та чітке бачення розвитку на перспективу. Враховуючи це, об’єднані громади Харківщини спільно з командою Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування протягом 2018 року активно працювали над розробкою стратегій розвитку: чотири ОТГ вже на фініші, ще три вже на завершальній стадії", - зазначила директор Харківського ЦРМС Діана Баринова.

За словами радника з питань регіонального розвитку Харківського ЦРМС, доктора економічних наук Володимира Родченка, стратегія розвитку ОТГ повинна відповідати загальній моделі розвитку держави та базуватися на пропозиціях, які вже обговорені на зустрічах з мешканцями чи в ході анкетування.

"Треба не тількі визначити приорітети розвитку на основі соціально-економічного аналізу, для чого потрібна допомога фахівців, але й забезпечити виконання цих пріоритетів з урахуванням субвенцій з державної казни, грошей інвесторів та власних коштів", - пояснив Родченко.

Презентовані на заході стратетії розвитку як раз й відповідали цим вимогам.

Наприклад, як розповів голова Малоданилівської ОТГ Олександр Гололобов, в стратегії розвитку до 2025 року враховано, що більшість населення - 14 тисяч людей з 7 населених пунктів працюють чи навчаються у Харкові, тому серед головних напрямів - розвиток інфраструктури, у тому числі й з метою залучення туристів.

А от у Зачепилівській ОТГ, де, за словами голови Юрія Кривенка, мешкає 10 тис. людей в 18 населених пунктах, і де немає промислового виробництва, у стратегію розвитку до 2025 року включено залучення інвесторів для розвитку малого та середнього бізнесу, у тому числі в агросфері.

Щодо стратегії розвитку Малинівської ОТГ, то, як розповіла секретар ОТГ Валентина Скомороха, у громаді, де мешкає 8,5 тис. людей з двох населених пунктів, та де вже діє технопарк, запланували до 2025 року реконструювання очисних споруд, враховуючи наявність 10-х житлових багатоповерхівок.

Як розповів у свою чергу голова Оскільської ОТГ Геннадій Загоруйко, у стратегію розвитку до 2025 року включено, після обговорень з мешканцями, створення агрозони на кордоні Харківської та Донецької областей та розвиток ОТГ як туристичной перлини Слобожанщини, де є 15 тис. га лісу, водосховища, річки Сіверський Донець та Оскіл, і де ще в 1600 році з'явилася перша фортеця Слобожаншини. Заплановано також будівництво спортивно-оздоровчого комплексу ціною в 50 млн грн, бо вже є перспективні інвестори.

Читайте також: На Житомирщині провели опитування щодо розвитку місцевої інфраструктури

Учасники презентації також мали змогу ознайомитися з розробленими для 6-х громад спільно з ЦРМС інвестиційними паспортами "Потенціал. Інвестиції. Розумний розвиток", які містять всі дані від кількості працездатного населення кожної громади до кількості вільних земельних ділянок, об’єктів тощо.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Вячеслав Мадієвський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-