Програма

Програма "U-LEAD з Європою” залучить до співпраці 600 регіональних журналістів

Децентралізація
Укрінформ
Програма “U-LEAD з Європою" спільно з Центром політичних студій "Ейдос" завершили інформаційно-просвітницький проект "Медіашкола з децентралізації", направлений на підвищення обізнаності регіональних ЗМІ про перебіг реформ в освіті та медицині.

Про результати проекту в коментарі Укрінформу повідомила Керівниця Групи комунікації, діалогу та налагодження зв’язків Програми «U-LEAD з Європою» Астрід Коль. 

"Ми провели цей проект, щоб покращити знання населення про реформу. В межах проекту ми співпрацювали зі ЗМІ, журналістами, громадськими організаціями, щоб покращити знання журналістів з питань перебігу секторальних реформ — медичної та освітньої. І за рахунок цього покращити якість матеріалів, які публікуються в газетах, електронних ЗМІ та виходять на телебаченні. Загалом, про те, чи збільшилася обізнаність громадян України про реформи, повинні свідчити соціологічні дослідження. Але, за моєю інформацією, більшість українців знають про реформи. Звичайно, передусім це люди, які безпосередньо мають справу з процесом реформування, живуть в об'єднаних тергромадах або в громадах, які мають намір об'єднатися. Вони краще знають про реформи ніж ті, хто живе у великих містах, або в тих громадах, які об'єдналися ще в 2015 році і вже пройшли цей процес. Також добре обізнані українці і про медичну реформу, оскільки вона стосується кожного. З приводу реформи освіти, звичайно, більше обізнані батьки, чиї діти ходять до школи”, - сказала Коль.

Вона зазначила, що роль ЗМІ в інформуванні населення про зміни велика. Тому проект, який Програма “U-LEAD з Європою” впроваджувала спільно з Центром політичних студій та аналітик “Ейдос”, був направлений на надання журналістам, громадським діячам, блогерам об'єктивної інформації про реформи з перших рук, формування журналістської мережі в регіонах, яка може фахово висвітлювати процес реформування.

Читайте також: На Житомирщині провели опитування щодо розвитку місцевої інфраструктури

“Завдання Програми “U-LEAD з Європою” - підтримувати реформу з децентралізації і секторальні реформи. Частина діяльності полягає в тому, щоб підтримувати комунікацію цих реформ і покращити усвідомлення та розуміння населенням України суті реформ. Робити це можна різними способами: друкувати інформаційні матеріали, безпосередньо працювати з журналістами та ЗМІ, щоб покращити їх знання про реформу, тому що у багатьох журналістів немає профільних знань”, - сказала Коль.

Проект “Медіашкола з децентралізації” стартував у 2017 році, і перша його частина стосувалася власне реформи місцевого самоврядування. Змістом другої частини проекту були безпосередньо медична та освітня реформи на місцях і загалом в державі. Надалі Програма “U-LEAD з Європою” планує співпрацювати з мережею із 600 регіональних журналістів, яка сформувалася в ході реалізації проекту медіашколи.

Водночас Коль зазначила, що в умовах критики реформ статистичні дані і експертні думки можуть відрізнятися, журналісти повинні перевіряти інформацію, не нехтувати можливістю підвищувати свою кваліфікацію з обраного профілю журналістської діяльності, в тому числі отримувати і додаткову освіту.

Спільний проект Програми “U-LEAD з Європою” та Центру політичних студій та аналітики “Ейдос” тривав з березня 2018 року по грудень 2018 року . За цей час в тренінгах взяли участь 423 журналісти, громадські діячі та блогери в усіх регіонах України. Загалом про медичну та освітню реформу вийшло понад 900 публікацій.

Фото: Геннадій Мінченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-