Децентралізація: Гройсман презентував оновлений план дій

Децентралізація: Гройсман презентував оновлений план дій

Відео
Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман презентував оновлений план дій з продовження децентралізації.

Як зазначив глава уряду, до нього увійшли 7 основних завдань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це затвердження нової територіальної основи, яка буде повністю самодостатньою з точки зору фінансування. Погодьтеся, що маленька громада не може утримувати садочок або школу, але коли вони об'єднуються, то можуть це робити",- сказав він.

Таким чином, за його словами, серед пріоритетних завдань на 2019-2020 роки є: затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад (затвердження територій громад усіх областей); максимальне сприяння добровільному об’єднанню і приєднанню, особливо до міст обласного значення; затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні районів (моделювання адміністративно-територіального устрою районного рівня; створення адміністративних округів як основи для майбутніх округів; затвердження територій районів усіх областей); передача (децентралізація) повноважень виконавчої влади органам місцевого самоврядування (ОМС) та їх розмежування між рівнями; створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень ОМС; формування ефективної системи служби в ОМС, якість менеджменту; ефективна система державного нагляду; ефективна система участі громадян.

"Для мене ця реформа є особливою, 1 квітня 2014 року, обіймаючи посаду в уряді Яценюка, я ініціював відповідний план дій щодо впровадження реформи децентралізації в Україні , який Кабінет міністрів та Прем'єр-міністр Яценюк підтримали. Підтримав Президент Порошенко. І він дає результати", - наголосив Гройсман.

Так, за даними глави уряду, нині в Україні 876 громад вже об'єдналися, будуються дитячі садочки, школи, лікарні, дороги, місця проведення дозвілля.

Гройсман зазначив, що децентралізація - це саме та реформа, ефективність та важливу роль якої у контексті розвитку країни визнає не тільки українська влада, а й міжнародні партнери нашої держави.

Читайте також: Бюджетна підтримка регіонів цьогоріч сягає понад 37,8 мільярда — Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, 5 грудня Прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував нову хвилю реформи децентралізації тривалістю 600 днів, починаючи з січня 2019 року. Він зауважував, що ця хвиля передбачає ухвалення змін до Конституції щодо децентралізації місцевого самоврядування, підвищення спроможності територіальних громад, покращення їх економічного розвитку, розвиток місцевої демократії, зокрема законодавче врегулювання питання проведення місцевих референдумів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-