Справу проти Коцаби повернули прокурору

Справу проти Коцаби повернули прокурору

Укрінформ
На Івано-Франківщині Долинський райсуд повернув прокурору справу щодо блогера Руслана Коцаби, якого звинувачували у держзраді.

Про це повідомляє прес-служба Долинського районного суду.

«Сьогодні, 21 січня, Долинський районний суд Івано-Франківської області повернув прокурору прокуратури Івано-Франківської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення Коцаби Руслана Петровича у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 111, ч1 ст. 114-1 КК України разом з іншими матеріалами кримінального провадження. …В обвинувальному акті відносно Коцаби Р.П. зазначене процесуальне рішення прокурора не відповідає вимогам п.5 ч.2 ст.291 КПК України, оскільки не містить формулювання обвинувачення Коцаби Р.П. відповідно до положень процесуального закону, так як в ньому міститься лише виклад фактичних обставин кримінальних правопорушень, які прокурор вважає встановленими, та правова кваліфікація кримінальних правопорушень, що перешкоджає призначенню кримінального провадження до судового розгляду на підставі цього обвинувального акта, а тому колегія суддів вважала за необхідне повернути обвинувальний акт прокурору для усунення виявлених порушень», - йдеться у повідомленні.

У колегії суддів зазначили, що обвинувачення повинно бути чітко сформульоване, зрозуміле та конкретизоване, із зазначенням мотиву, мети, способу та інших елементів кримінального правопорушення. Однак в обвинувальному акті, який переданий на розгляд суду, містяться відомості, які сторона обвинувачення ґрунтує на припущеннях, а саме: «за невстановлених обставин у невстановлений слідством час у громадянина України Коцаби Р.П. виник злочинний намір на сприяння іноземним організаціям, іноземній державі та їх представникам у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду обороноздатності України», «шляхом передання інформації, яка використовувалась або могла бути використана в підривній діяльності».

Читайте також: Львівський апеляційний суд виправдав журналіста Коцабу

Відтак, колегія суддів, вислухавши в підготовчому судовому засіданні думку учасників кримінального провадження, дійшла висновку , що усунути недоліки обвинувального акту у підготовчому засіданні прокурору неможливо.

Руслана Коцабу звинувачували за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 114-1 (Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України. Раніше Івано-Франківський міський суд не побачив у діях підсудного державної зради, але кваліфікував їх за ст. 114-1 КК України (перешкоджання законним діям Збройних сил України в особливий період). Після оскарження вироку, Апеляційний суд Івано-Франківської області повністю виправдав Коцабу та визнав його невинним. Прокуратура оскаржила це рішення у ВССУ, який направив справу Руслана Коцаби на повторний розгляд. Троє суддів Апеляційного суду Івано-Франківської області під час розгляду справи Коцаби подавали заяви про самовідвід. Торік 2 лютого Апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалив рішення направити справу скандально відомого блогера у Долинський районний суд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-