Миколаївські громади вчаться, як отримувати прибутки від землі

Миколаївські громади вчаться, як отримувати прибутки від землі

Децентралізація
Укрінформ
Земля, яка належить об’єднаним територіальним громадам, має приносити їм прибуток. Але для цього новостворені ОТГ повинні розібратися в низці проблем юридичного та землевпорядного характеру.

Саме з метою допомогти їх вирішити Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, організував проведення семінару «Земельні відносини: актуальні питання для ОТГ», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основне завдання громади сьогодні полягає в тому, щоб земля приносила прибутки, які підуть на її розвиток. Але на шляху до цього треба виконати низку законодавчих та нормативних актів. На сьогодні ОТГ отримали право розпоряджатися землею за межами населених пунктів. Певна кількість сільгоспземель вже передана їм в комунальну власність. Але щоб ефективно скористатися цим правом, треба знати законодавство та низку організаційних й юридичних тонкощів. Зокрема, кому можна віддати в користування землю безкоштовно, які ділянки виставити на аукціони, як правильно оформити власність і таке інше», - зазначив експерт з земельних питань Андрій Мась.

На його думку, наразі ОТГ не вистачає фахівців даного профілю, а саме від них багато що залежить. Отож проведення подібних семінарів є дуже актуальним.

За словами директора Миколаївського ЦРМС Валентина Бойка, вони запросили фахівців, які поділяться досвідом та знаннями сучасного земельного законодавства, що постійно оновлюється.

Читайте також: На Закарпатті очікують створення понад 40 ОТГ в цьому році

«Основне завдання нашої зустрічі - проінформувати ОТГ про особливості передачі земель сільськогосподарського призначення у їхню власність. Ми знаємо, що спочатку ОТГ формувалися виходячи з того, що земля за межами населених пунктів є державною власністю. Сьогодні ж вона передається в управління ОТГ завдяки розпорядженню Кабміну. Отож ми хочемо забезпечити громади відповідним інструментарієм, знаннями цього процесу. Щоб у них була ясність у всіх сферах, починаючи з землевпорядної документації, методики оцінки ефективності організації управлінь земельними ресурсами, і завершуючи низкою суто практичних питань, включаючи судові практики. Саме цей діапазон проблем і винесений на обговорення нашого семінару», - сказав Бойко.

Заступник Первомайського міського голови Світлана Свідерко поділилася з представниками ОТГ досвідом відшкодування збитків власникам землі, якими і є громади.

«Якщо суб’єкти господарювання не є добросовісними і не сплачують у повній мірі податки та збори за землю, то це завдає збитків ОТГ і, відповідно, впливає на виконання соціальних програм. На сьогодні є можливість примусити їх виконувати законодавство через відповідну постанову Кабміну. Але щоб її використати, органи місцевого самоврядування мають прийняти ще низку додаткових нормативних актів, тобто виконати відповідну процедуру. Маючи все це можна відшкодовувати збитки навіть через суд», - зазначила Свідерко.

За даними Держгеокадастру Миколаївської області, наразі 28 об’єднаним територіальним громадам Миколаївщини передано у комунальну власність 6377 земельних ділянок площею понад 80 тисяч гектарів. І цей процес триває.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-