Волинська ОДА судитиметься з облрадою через обласний бюджет

Волинська ОДА судитиметься з облрадою через обласний бюджет

Укрінформ
Волинська ОДА судитиметься з облрадою з приводу бюджету, який, на думку ОДА, прийнято з порушеннями.

У свою чергу, депутати облради вважають таку позицію антидержавною, вимагають відкликати позовну заяву і погрожують звернутися до Президента України та Кабінету міністрів.

Відповідні заяви розміщені на сайтах ОДА та облради.

“Обласна державна адміністрація подала судовий позов про скасування рішення обласної ради “Про обласний бюджет на 2019 рік”. Адже під час прийняття рішення “Про обласний бюджет на 2019 рік” від 20 грудня 2018 року №22/13 порушено порядок складання і затвердження бюджету, визначений Конституцією України та Бюджетним кодексом України, а також і Регламент роботи власне Волинської обласної ради”, - наголошується в заяві ОДА.

В ній підкреслюється, що розробником обласного бюджету та відповідальним за його виконання згідно з Конституцією України та законодавства, є обласна державна адміністрація. Тож проект бюджету, запропонований ОДА, розглянули і обговорили на 5-ти профільних комісіях. Однак, на останньому засіданні постійної бюджетної комісії у переддень сесії раптово внесли зміни і не дали можливості департаменту фінансів ОДА їх опрацювати. Йдеться про 25 млн грн, які планувалися на добудову перинатального центру (17 млн грн), фінансування галузі фізичної культури і спорту (5 млн грн) і програму забезпечення дітей-сиріт житлом (1 млн грн). В останню хвилину ці гроші вирішили перерозподілити на інші цілі.

“Проект рішення про бюджет у редакції постійної бюджетної комісії перед голосуванням депутатам на ознайомлення не надавався. Практично, депутати не знали, за що голосували”, - підкреслюється в заяві ОДА.

Під час сесії голова ОДА Олександр Савченко виступив категорично проти такого бюджету. А коли він таки був проголосований, ОДА подала судовий позов про скасування рішення Волинської облради.

Читайте також: Волинські громади майже на 100% освоїли кошти інфраструктурної субвенції

У відповідь облрада заявила, що весь бюджетний процес проведений обласною радою в рамках чинного законодавства, а голова ОДА Савченко — некомпетентна та антидержавна людина.

“Ваше рішення про позов до суду... викликає недовіру у депутатського корпусу, сумніви в вашій компетентності та відповідності займаній посаді. Адже саме Ви свідомо саботуєте роботу Волинської обласної ради, всієї області та намагаєтесь зупинити усі бюджетні процеси на Волині. Депутати Волинської обласної ради закликають відкликати позовну заяву, з метою відновлення нормальної життєдіяльності Волинської області. В іншому випадку ми будемо змушені звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів з метою захисту конституційних прав волинян та інформування про Вашу антидержавну діяльність”.

Депутати також оприлюднили відкритого листа до суддів області з вимогою “не приймати незаконного рішення та не скасовувати рішення про бюджет області”.

Голова ОДА назвав цей лист тиском на судову гілку влади області.

“Щодо закидів обласної ради про позбавлення обласною державною адміністрацією волинян бюджету, слід нагадати, що обласний бюджет на 2018 рік прийнято 8 лютого 2018 року, на 2017 рік – 10 лютого, і це за ініціативи саме обласної ради. І за таких умов жодного року обласною адміністрацією не було зірвано процес забезпечення “життєдіяльності і добробуту волинян”, - підкреслив очільник області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-