Смертельний фрірайд на Боржавських полонинах

Смертельний фрірайд на Боржавських полонинах

Укрінформ
Ексклюзивні деталі пошукової операції фрірайдерів на Боржавських полонинах від закарпатських рятувальників

На Закарпатті з 6 січня тривають дві пошукові операції в горах поблизу гірськолижного курорту Пилипець. Саме в той день рятувальники отримали повідомлення про втрату зв'язку від двох груп фрірайдерів.

Першими про свого товариша, що не зміг іти й залишився чекати допомоги, повідомили два сноубордисти. Згодом, наступної доби, цього чоловіка знайшли мертвим. Також 6 січня увечері до рятувальників зателефонувала дружина ще одного лижника, з яким не було зв'язку. Його шукають досі — на підмогу знесиленим місцевим рятувальникам, які третій день обстежують місцеві гори, вже виїхали групи з Мукачева та Ужгорода. Попри те, що з чоловіком нема зв'язку третій день, рятувальники мають надію, що він ще живий.

Ексклюзивні подробиці пошукової операції кореспонденту Укрінформу розповіла речниця Управління ДСНС на Закарпатті Наталя Батир.

“Вже третю добу на Закарпатті триває пошукова операція. Це фрірайдери, вони пішли в гори різними маршрутами, між собою не знайомі, – сказала Наталя Батир. (Боржавські полонини біля гірськолижного курорту Пилипець вважаються найпривабливішим місцем для фрірайду в Україні. Фрірайд – катання на сноуборді або гірських лижах поза підготовленими трасами – ред.).

Фото Сергія Гудака
Фото Сергія Гудака

За словами Наталі Батир, повідомлення від першої групи рятувальники отримали 6 січня, телефонували два сноубордисти. Вони повідомили про третього учасника їхньої групи, лижника, з яким разом загубилися в тумані й втратили орієнтир. Назвали координати, спеціалісти порадили їм іти в напрямку села Березники Свалявського району з того місця, де вони саме перебували.

“Це був досить далекий шлях, але безпечний, там нема крутосхилів дорогою. Але вони не послухалися, й вирішили йти наверх — піднятися крутим схилом до Гимби (гора біля села Пилипець – ред.). Там дуже складний підйом. Тож двоє сноубордистів, у яких було легше взуття, вирішили йти наверх, а лижник іти відмовився — бо не міг. З їхніх слів, вони викопали йому в снігу яму і, запам'ятавши GPS-координати цього місця, залишили його там, а самі стали підніматися”.

Очевидно, каже речниця Управління ДСНС на Закарпатті, вони зідзвонилися з представниками місцевого населення, які порадили сноубордистам не йти шляхом, що вказали рятувальники, а йти до вершини, звідки їх і пообіцяли забрати. Зрештою, за цим планом ті сноубордисти й врятувалися — вони зателефонували уже з готелю, повідомивши GPS-координати свого товариша-лижника, якого залишили на схилі. Рятувальники на снігоходах одразу ж виїхали на те місце, проте не знайшли там ніякої ями, однак знайшли на цьому місці окуляри, лижну маску та палиці того чоловіка. Далі почалися пошуки — вони тривали аж до 11 години 7 січня, коли біля підніжжя Гимби таки знайшли того лижника: чоловік замерз. Ця пошукова операція тривала 12 годин.

“У той же день, – розповідає далі Наталя Батир, – 6 січня о 20.20 до нас зателефонувала жінка. Вона розповіла, що її чоловік, який теж поїхав кататися на лижах із товаришем, не виходить на зв'язок. Це була друга група лижників, вони поїхали кататися на лижах типу скі-тур (лижі для походів), також на Гимбу”, – розповідає Наталя.

Ті ж групи рятувальників, що проводили операцію щодо пошуку лижника з першої групи, почали шукати й других.

“Окрім нижньоворітських рятувальників до операції залучили вже 7 січня ще й міжгірських, сьогодні до них приєдналися рятувальники з Мукачева та Ужгорода. Загалом це 17 чоловік особового складу”, – каже Наталя Батир.

Зрештою, учора за якийсь час встановили мобільний зв'язок із товаришем того зниклого лижника, чия жінка дзвонила до рятувальників. Він вийшов на зв'язок відразу, як тільки з'явився сигнал, одразу повідомив, де він знаходиться.

За його словами, вони з товаришем заблукали й піднімалися схилом, але потім його колега по мандрах не зміг більше йти наверх, і вирішив спускатися вниз довшим шляхом. Цей пішов на вершину, на Гимбу, і як тільки дійшов до найближчого вказівника — подзвонив до рятувальників.

“Вони роз'єдналися  6 числа о 15 годині — цей чоловік, який зателефонував до ДСНС, йшов добу, очевидно, має добру фізичну підготовку та витривалий. Після того, як з'явився сигнал і він вийшов на зв'язок з рятувальниками, його забрали з вершини снігоходами”, – каже Наталя Батир.

Проте, за тими координатами, які надав щодо свого товариша лижник рятувальникам, нікого не знайшли.

“Це, до речі, місце, неподалік якого учора знайшли мертвого лижника, – уточнила Наталя Батир. – Зараз наші хлопці звужують пошуки. Оскільки з чоловіком нема зв'язку, вони обшукують саме ті території, де пропадає сигнал, також 14-кілометрову зону від Великого Верха до залізничних шляхів села Оса Свалявщини, інші обстежують підніжжя Гимби. Ми сподіваємося, що чоловік живий. Були випадки, коли пошукові операції тривали по п'ять діб, – і потім людей знаходили живими. За інформацією, наданою товаришем, у чоловіка була запальничка, тож він міг вирити собі укриття та розвести багаття. Надія помирає останньою”, – підкреслює речниця.

За інформацією рятувальників, усі лижники, що заблукали на Різдво біля Гимби — кияни, хлопці з першої групи — усі 1987 року народження, другі обоє 1984 року народження.

У горах зараз удень – 10 морозу, вночі – 15 градусів нижче нуля. Лавинонебезпека – 3 рівня, хуртовини та туман.

Вкотре рятувальники просять не виходити для катання на крутосхили і завжди залишати свої координати на найближчому пості ДСНС.

Р.S. Фрірайдові катання, скі-тури, крім зимового задоволення, несуть чимало небезпек. Тому фахівці не радять новачкам поспішати з виходом за межі траси в горах. Щоби кататися сніговими полонинами, слід мати певні навички володіння технікою катання, спеціальне лижне, туристичне спорядження. Зокрема, змінний теплий одяг, приладдя для їжі, спальний комплект, аптечку. Інколи в цих походах не завадить навіть альпіністське спорядження: льодоруб, «кішки», мотузка, карабін. Не менш важливими факторами в лижному поході є фізична підготовка та дисципліна, адже гори взимку можуть бути дуже небезпечними. Про що свідчить історія двох пошуків...

Тетяна Когутич, Ужгород

Фото: Управління ДСНС України у Закарпатській області

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-