Створення ОТГ на Київщині ускладнюється через бюрократію - директор Київського ЦРМС

Створення ОТГ на Київщині ускладнюється через бюрократію - директор Київського ЦРМС

Децентралізація
Укрінформ
Створення об'єднаних територіальних громад у Київській області ускладнюється через бюрократію.

Про це розповів Олег Любімов - директор Київського центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ситуація з децентралізацією на Київщині непогана. У нас люди розуміють, які перспективи дає об'єднання територіальних громад. Але в зв'язку з певним нерозумінням з боку окремих структур виконавчої влади, від яких залежить створення ОТГ, загалом Київщина на 22-му місці в загальному рейтингу Мінрегіону”, - сказав Любімов.

За його словами, наразі у Київській області вже є 12 об'єднаних територіальних громад, де пройшли вибори. Три міста обласного значення утворили ОТГ без проведення виборів.

“Ще чотири громади йдуть на вибори (які відбудуться 23 грудня — ред.). І одна громада - Гостомельська - очікує призначення виборів у ЦВК. Незрозуміло, чому не призначає виборів ЦВК. Ми з цим питанням будем розбиратися. Не виключаю, що буде звернення до судових органів щодо бездіяльності ЦВК, яка, по суті, два роки блокує створення Гостомельської ОТГ”, - сказав Любімов.

Він додав, що чотири громади - Березівська, Боярська, Богуславська та Циблівська - очікують подання від Київської облдержадміністрації до ЦВК щодо проведення в них перших виборів. А Макарівська, Томашівська, Глевахівська, Терезинська, Шкарівська, Острівська, Зазимська, Калинівська, Ташанська, Кагарлицька тергромади чекають висновків Київської ОДА щодо відповідності іх рішення про об'єднання законодавству України.

“Де-юре могли б бути створені, як мінімум, 7, а як максимум - 10 громад у Київській області, які очікують отримання позитивного висновку від КОДА, і деякі вже більше року”, - зауважив директор Київського ЦРМС.

Наприклад, за даними центру, Ташанська сільська ОТГ Переяслав-Хмельницького району подавала документи до ОДА ще 17 липня 2017 року, Шкарівська сільська ОТГ Білоцерківського району - на початку серпня 2017-го.

Водночас, надання висновків про відповідність проектів рішень ОТГ стосовно об'єднання законам України має займати всього 10 робочих днів, наголосив Любімов.

“Для прикладу: Кагарлик очікує від 11 грудня 2017 року, хоча законом передбачено, що ОДА протягом 10 днів має дати відповідь - або затвердити позитивний висновок, або, знову ж, своїм розпорядженням відправити документи на доопрацювання. Наскільки ми спілкувалися останній раз представниками ОДА, декому надають негативні відповіді листами, наприклад в той же Кагарлик, через рік”, - зазначив Любімов.

На його думку, перешкоди виникають через недостатню взаємодію як з облдержадміністрацією, так і з обласною радою, саботаж окремих посадових осіб на обласному рівні у провадженні реформи.

Читайте також: На форумі у Києві обговорили питання активізації громад

Окрім цього, за його словами, в Київській області є також політичний вплив різного рівня.

“Цих центрів (впливу — ред) настільки багато, що іноді не знаєш — з ким говорити, з ким спілкуватися . Для прикладу, те ж село Копилів Березівської ОТГ - наскільки нам відомо, одна з політичних сил просто заблокувала створення (ОТГ - ред.), щоб депутати не голосували за останнє рішення. Також опір з боку районних рад, не всюди, але є, залежність сільських голів від, наприклад, агрохолдингів, великих підприємств, які мають свої інтереси в окремих населених пунктах і намагаються їх відстоювати, нерозуміння суті реформи, того, що ця реформа не призведе до втрати їхніх позицій. Це все блокує процес створення ОТГ”, - зауважив Любімов.

Він наголосив, що Київський центр розвитку місцевого самоврядування за більш ніж рік діяльності провів велику роботу з роз'яснення громадам переваг децентралізації, організувавши за цей час більше 200 заходів. Серед них - зустрічі з посадовцями, місцевими депутатами, активістами, тренінги, семінари та навчання, налагодження співпраці з місцевими органами самоврядування, надання підтримки ОТГ у покращенні інституційної спроможності, в реорганізаційних процесах після добровільного об'єднання, в провадженні секторальних реформ — освітньої, медичної тощо, впровадження реформи адміністративних послуг, створення ЦНАП тощо.

Водночас, Любімов наголосив, що ті ОТГ в області, які вже об'єдналися, демонструють добрі результати своєї діяльності. Одним із них є зростання надходжень від податків і зборів за 11 місяців 2018 року порівняно з аналогічним періодом торік.

Зокрема, за даними Київського ЦРМС, Медвинська сільська ОТГ збільшила надходження на 35,4% або на 3,2 млн грн, Фурсівська сільська ОТГ — на 32,5% або на 7,5 млн грн, Студеніківська ОТГ на 58,2% або на 11, 7 млн грн, Тетіївська міська ОТГ — на 19,9% або на 12,8 млн грн, Великодимерська селищна ОТГ - на 19,8% або на 16,3 млн грн. А Тетіївська ОТГ першою отримала у комунальну власність сільськогосподарські землі площею 3 тис. га.

Як зазначив Любімов, тергромади створюють Центри надання адміністративних послуг, впроваджують заходи з енергоефективності, збереження довкілля, розбудови інфраструктури, зокрема медичної, освітньої.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-