У Франківську студенти презентували проекти для об’єднаних громад

У Франківську студенти презентували проекти для об’єднаних громад

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківську студенти Університету Короля Данила презентували 13 проектних ідей для покращення території в об’єднаних громадах.

Про це під час відкриття концепції «Нове обличчя громад Прикарпаття очима молоді ВНЗ» повідомив Руслан Панасюк, директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Це вже другий етап нашої концепції, і ми сьогодні побачимо 13 проектних ідей, до яких долучаються фахівці-науковці та молодь. Завдяки свіжому погляду і креативу представлені проекти зможуть допомогти громадам змінити вигляд звичайних будівель, приміщень та територій, які давно потребують оновлення. Молодь горить цікавими ідеями» – зазначив Панасюк.

За його словами, співпрацю вишів з об’єднаними громадами ініціював Івано-Франківський ЦРМС. Відповідний Меморандум підписали у травні, а вже на початку літа представили перші 8 ідей.

«Ми у захваті. Туризм – це один з пріоритетів розвитку нашої громади. Студенти напрацювали професійні і якісні ідеї для нашого туристичного Центру, а саме - для ландшафтного заповідника «Бовкоти». Будемо всіма можливими і неможливими шляхами втілювати цей проект на території нашої громади», - зізнається начальник управління культури Витвицької ОТГ Віталій Кульпа.

Над проектуванням міні-кемпінгового містечка на території заказника «Бовкути» працював студент третього курсу Університету Короля Данила Василь Івасик. Зізнається, спершу оглянув територію, а побачений краєвид надихнув його на творчість. Свою ідею він презентував у 3D проекції і тиждень не відходив від роботи, яка захопила його від ранку й до ночі.

«Я спроектував два будиночки з панорамними вікнами, з виглядом на ліс, річку, з відпочинковими лежаками. Ідею будиночків-горішків запозичив у бельгійських проектантів. На території розмістив ще крамничку для продажу сувенірів та два будиночки – для майстер-класів з ткацтва, бондарства та лозоплетіння. Через річку є кладка, аби милуватися звідти міні-водоспадом. Думаю, у такому містечку зможуть відпочивати і літні люди, і молодь, і діти, бо для них теж є розважальні та спортивні атракції», - розповів Івасик.

Відпочинкову зону біля річки Прут студент Андрій Притуляк спроектував для Ланчинської ОТГ. Зізнається, що ідею запозичив у американських архітекторів.

«Я знайшов дуже гарне місце біля озера у США. Ідея облаштування пляжу мені так сподобалась, що я вирішив її перейняти. Зробив берегоукріплення для річки Прут, а ще - гарні сходи до річки. Для цього трішки підняв територію і додав зелений благоустрій», - розповів Притуляк.

Читайте також: В Одесі презентували проект "Майстерня успішного лікаря"

За його проектом, біля річки Прут з’являться не лише торговельні заклади, але й бальнеологічний комплекс з басейнами. Зона відпочинку буде освітлена і облаштована доріжками для прогулянок.

У Ланчинській ОТГ вже беруться шукати кошти, аби втілити таку ідею якнайшвидше.

«Ми маємо дуже хороші досягнення в плані проектування й архітектури. Нас знають на ринку. У співпраці з Івано-Франківським ЦРМС для нас є цінним те, що студенти отримують не штучну, а реальну практику в проектуванні тих чи інших елементів у об’єднаних громадах. Голови ОТГ йдуть на контакт і всі ідеї наших студентів готові реалізовувати. Звичайно, тут ще стоїть питання коштів та виготовлення детальної проектної документації. Втім, на стадії реалізації перебувають вже два проекти», - стверджує проректор з соціально-виховної роботи Університету Короля Данила Олег Андрухів і додає, що студенти охоче беруться за такі проекти і особливо вболівають, аби побачити їх у громадах.

На Прикарпатті діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська. На 23 грудня призначені перші вибори у 4-х ОТГ: Коршівській, Букачівській, Вигодській та Новицькій. Перспективний план області передбачає створення 59 об’єднаних громад.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Дружук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-