Волинські громади вивчали способи поповнення власних бюджетів

Волинські громади вивчали способи поповнення власних бюджетів

Децентралізація
Укрінформ
Про структуру власних доходів, частку місцевих і майнових податків та їх значення дізнавалися представники волинських громад на тренінгу “Школа просторового планування: просторове планування як інструмент бюджету новостворених ОТГ”. 

Захід ініціював Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

"На Волині створено 50 спроможних об'єднаних територіальних громад. Дев'ять утворених в цьому році ОТГ чекають перших виборів 23 грудня. Щоб якісно працювати у новому, 2019 році, після виборів ці громади повинні будуть швидко сформувати власні бюджети та узгодити із районними радами свою діяльність щодо передачі повноважень в сфері освіти, медицини та інших. Просторове планування як інструмент наповнення бюджету, дає можливість кожній громаді проаналізувати кількість надходжень від власного земельного податку, орендної плати, а також те, хто є платниками податків на певній території", - акцентувала під час семінару радник з просторового планування Катерина Степчук. 

Під час “Школи просторового планування” радники Центру розвитку місцевого самоврядування також розставили акценти над законом №2498, який набуде чинності 1 січня 2019 року. Згідно з цим документом значно розширюються повноваження органів місцевого самоврядування і дійсно відбувається децентралізація повноважень, зокрема, з районних державних адміністрації знімається їхня можливість розпоряджатися невитребуваними земельними частками-паями і передається до органу місцевого самоврядування, наприклад, до об'єднаної територіальної громади в межах якої знаходиться ця земельна ділянка. 

“Ще один важливий момент, про який не можна забувати, це районні ради, серед повноважень яких було затвердження нормативно-грошової оцінки землі, розташованої за межами населених пунктів. З 1 січня 2019 року це повноваження також переходить до органів місцевого самоврядування, зокрема, до об'єднаних територіальних громад. Якщо проаналізувати приклад того ж Володимир-Волинського району, який має 100 відсоткове покриття, бачимо, що в результаті процесів децентралізації районні ради стають так званим рудиментом, і в майбутньому їх залишиться буквально кілька в межах області”, -  зауважила Степчук. 

Одним із додаткових і досить значних надходжень, якщо це правильно організувати, можуть стати земельні аукціони. Вони є не тільки додатковим наповненням бюджету, а також і сигналом для інвестора про відкритість влади на території проведення аукціону. 

“Якщо на даній території, згідно з містобудівною документацією Генерального плану розташована земельна ділянка з певним цільовим призначенням, то ми можемо виставити її на аукціон. Цим реалізуємо Генеральний  план та стратегію розвитку громади, яка має бути узгоджена з містобудівною документацією. Саме таким чином ми залучаємо інвестора. І ціна такої землі відповідно зростає в рази. Яскравим прикладом ефективності такої практики є Княгининівська громада. І хоча, як зазначила її голова Олена Твердохліб, є ті, хто звинувачує її в продажі земель, навпаки, в цьому напрямку вони працюють відкрито, і ми бачимо їхні здобутки. За цей рік Княгининівська громада вторгувала 4,4 мільйона гривень. Це дуже великі кошти. Хоча б в порівнянні з містом Луцьком, де не реалізовано жодної земельної ділянки” - розповіла про успішні кейси волинян Степчук. 

Читайте також: Моя громада — наше майбутнє. У Києві відкрилася виставка про успіхи реформи

На змінах в податковому бюджетному законодавстві, які відбулися за цей рік і які будуть впливати на дохідну частину бюджету в наступному році, акцентував у своїй розповіді і радник з місцевих фінансів Анатолій Матвіюк. Під час семінару він проаналізував структуру доходів громад і те, що майнові податки досить часто займають досить невелику частку, тому закликав учасників навчання навести лад зі своїм майном, власністю і ресурсами, які є одним з головних резервів підняття місцевих доходів. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Шарута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-