Омбудсмен заявляє про нелюдські умови в школі-інтернаті на Буковині

Омбудсмен заявляє про нелюдські умови в школі-інтернаті на Буковині

Укрінформ
У Хотинській школі-інтернат №2 перевірка виявила численні порушення. Приміщення брудні, багато оголених дротів від техніки, а дітей на ніч закривають на замок та недогодовують.

Про це повідомляють на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області.

«Під час перевірки Хотинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату ?2 моніторингова група звернула увагу на низку недоліків. Вразило те, що спальні кімнати учнів на ніч закривають на навісні замки. Щоб відвідати туалет, діти змушені у вікно кликати чергового і повідомляти його про це або справляти природні потреби в тому ж спальному приміщенні в миски та відра», – йдеться у повідомленні.

В омбудсмена зазначають, що у випадку виникнення вночі пожежі в спальному приміщенні, діти не зможуть евакуюватися, і це при тому, що в спальних корпусах немає жодного вогнегасника.

«Незважаючи на те, що у закладі є душова кімната, учні не можуть митися там в будь-який день за власним бажанням протягом тижня і змушені митися у житлових корпусах. Навіть діти молодшого віку змушені самостійно носити гарячу воду із сусіднього корпусу відрами, а потім розводити її холодною, митися, використовуючи тазики та самостійно прати собі нижню білизну», – повідомляють на сайті Уповноваженого ВР з прав людини.

Крім того, перевірка виявила, що у кімнатах давно не проводилося генеральне прибирання. З деяких матраців сипався пил, а під ними часто можна було побачити сміття, нижню білизну, одяг. У спальних кімнатах виявлені палиці, складний ніж, запальнички, зламані бритви, гральні карти. При недостатній кількості меблів, значна їх частина у спальних корпусах знаходиться у аварійному стані, учні власними силами намагаються здійснювати їх ремонт.

Окремо варто відзначити наявність оголених дротів від різної техніки у кімнатах, які учні безконтрольно намагалися відремонтувати. На складі виявлена недостатня кількість продуктів харчування. Монітори виявили, що дитячі порції в їдальні значно менші, ніж мають бути за нормами.

Читайте також: Безоплатна допомога: для українців створили карту правових потреб

Виявлені факти свідчать про жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження з учнями даного закладу, про порушення їх прав на свободу пересування, особисту безпеку, достойні побутові умови, якісне харчування, медичне забезпечення.

За результатами візиту були направлені листи реагування до Чернівецької обласної державної адміністрації.

У Хотинській спеціальній загальноосвітній школі-інтернат №2 навчаються діти, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку. Заклад розрахований на 160 дітей, проте на даний час навчається 91 дитина з 2 до 9 класу. На території закладу 2 спальні корпуси, їдальня, а також відокремлені дорогою навчальний корпус та душова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-