Аварія буксиру

Аварія буксиру "Паралель" дала старт справі про рекордну контрабанду

Фото, відео
Укрінформ
Слідчі Одеського облуправління СБУ розслідують під процесуальним керівництвом облпрокуратури схему транспортування буксиром "Паралель" та баржею рекордної партії цигарок швейцарської марки Marble.

Обидва плавзаособи офіційно вийшли в каботажний рейс Чорним морем у ніч проти 19 листопада з порту Гола Пристань до порту Скадовськ.

Штормові хвилі Чорного моря віднесли буксир "Паралель" увечері 19 листопада до берега поблизу мису Ланжерон, а баржу викинуло на узбережжя населеного пункту поблизу Чорноморська, повідомили кореспонденту Укрінформу в Південному регіональному управлінні ДПСУ.

"Вранці 22 листопада буде вирішено, як зняти баржу з великим вантажем цигарок з мілини, і відбуксирувати до найближчого морського порту. Охорону баржі здійснює морський прикордонний підрозділ. Розпочате кримінальне провадження веде слідчий відділ Одеського УСБУ", — зазначив помічник керівника Південного регіонального управління ДПСУ Андрій Білобородченко.

Як уточнила речниця Одеської облпрокуратури Інна Верба, кримінальне провадження розпочато за ознаками ч. 2 ст. 201 (переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування здійснює СБУ в області, а процесуальне керівництво — облпрокуратура".

Наразі правоохоронці спільно з’ясовують походження вантажу цигарок, загальна кількість якого буде встановлена після повного розвантаження баржі, яку прибило до берега.

Виявлена на борту рекордна партія цигарок не містить акцизних марок. Усі написи на пачках англійською мовою. Частина товару марки Marble з позначками виробництва Швейцарії.

Уже встановлено, що буксир з баржею не проходили митне чи прикордонне оформлення при виході з Голої Пристані — нібито мали здійснити перехід з одного порту Херсонської області до іншого. Однак деякі есксперти не виключають, що партію цигарок транспортували в напрямку кордону однієї з держав ЄС, розташованих на Чорному морі.

На це також може вказувати Ізмаїльський порт приписки буксира "Паралель", який не призначений для плавання у відкритому морі.

Раніше, а саме в липні 2017 року, правоохоронці затримали баржу з контрафактними цигарками у Миколаївському морському порту. Тоді 2 мільйони пачок цигарок перевантажували з іноземного судна Hermes на баржу з буксиром.

Читайте також: У Чорному морі врятували екіпаж буксира "Паралель", що зазнав аварії

Як повідомлялося, вранці 19 листопада екіпаж буксира «Паралель» надіслав сигнал SOS, уточнивши, що потерпає внаслідок пошкодження корпусу за 27 кілометрів від порту Южний — вода почала затоплювати моторний відсік. Державний морський координаційно-рятувальний центр і пости технічного спостереження ДПСУ отримали сигнал.

Як з'ясувалося, на той час екіпаж буксира уже припинив буксирування баржі з цигарками, і рятувальні судна успішно зняли шістьох осіб з борту плавзасобу, орієнтовно за 27 км від порту Южний. І одразу ж розпочалась рятувальна операція, до якої було залучено декілька суден, зокрема, катери морського рятувального центру і катер Державної прикордонної служби України.

Фото: ДПС;Юрий Лавренюк, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-