Замерзлі міста: від Кривого Рога і Херсона вимагають графік погашення боргів

Замерзлі міста: від Кривого Рога і Херсона вимагають графік погашення боргів

Укрінформ
НАК «Нафтогаз України» не має підстав постачати газ АТ «Криворізька теплоцентраль» та АТ «Херсонська ТЕЦ», оскільки ці підприємства не забезпечили відповідного рівня розрахунків та не подали графіка погашення заборгованості.

Про це заявляють у прес-службі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

"НАК «Нафтогаз України» не має підстав для постачання природного газу до зазначених об'єктів, оскільки АТ «Криворізька теплоцентраль» та АТ «Херсонська ТЕЦ» не виконали вимоги Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 19.10.2018 № 867, у частині забезпечення відповідного рівня розрахунків або подання до НАК «Нафтогаз України» графіка погашення заборгованості, погодженого, зокрема, виконавчим органом відповідної місцевої ради", - йдеться у повідомленні.

Через відсутність поданих НАК «Нафтогаз України» номінацій оператори газорозподільних систем не мають правових підстав здійснювати розподіл природного газу таким підприємствам, наголошують у регуляторі.

Водночас Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, занепокоєна незадовільною організацією початку опалювального сезону в містах Кривий Ріг та Херсон.

Читайте також: НКРЕКП прокоментувала зрив опалювального сезону в Кривому Розі та Херсоні

Нацкомісія закликає всіх учасників процесу, зокрема уряд України, Фонд державного майна України, органи місцевої влади, консолідувати зусилля та вжити всіх необхідних заходів для термінового поновлення газопостачання до об'єктів виробників теплової енергії та початку опалювального сезону 2018/2019 років.

Регулятор також звертається до всіх теплопостачальних підприємств з вимогою не допустити подібної ситуації та здійснити весь необхідний комплекс заходів щодо своєчасного початку опалювального сезону.

Зазначається, що НКРЕКП продовжує обстоювати інтереси споживачів та докладе в межах компетенції усіх зусиль для оперативного врегулювання ситуації, що склалась.

У регуляторі додають, що АТ «Криворізька теплоцентраль» здійснює діяльність з виробництва теплової енергії та не є ліцензіатом НКРЕКП, регулювання діяльності підприємства з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії здійснюється органами місцевого самоврядування. АТ «Херсонська ТЕЦ» здійснює діяльність з виробництва теплової та електричної енергії, які регулюються НКРЕКП, а з транспортування та постачання теплової енергії - органами місцевого самоврядування.

Як повідомляв Укрінформ, 10 листопада в ДП «Криворізька теплоцентраль» заявили, що готові розпочати опалювальний сезон у повному обсязі, але Криворіжгаз «блокує постачання газу». Однак там кажуть, що НАК «Нафтогаз» не виділив ліміти газу для ДП «Криворізька теплоцентраль» через борги минулих років. На сьогодні заборгованість КП «Криворіжтепломережа» становить понад 900 млн грн.

Уночі 11 листопада АТ «Криворізька теплоцентраль» самовільно запустила на повну потужність чотири котельні із шести. Однак на підприємстві занепокоїлися, що ризик втручання ПАТ «Криворіжгаз» у роботу котелень «Криворізька теплоцентраль» залишається.

Вранці 12 листопада під стінами офісу ПАТ «Криворіжгаз» зібралися люди з вимогами дати газ місту й, зокрема, котельням «Криворіжтеплоцентралі».

У мерії пояснюють, що управління Криворізькою теплоцентраллю здійснює Фонд держмайна України, тобто підприємство не підконтрольне міській владі, а місто стало «заручником ситуації». Як відомо, ДП «Криворізька теплоцентраль» внесено до переліку об'єктів великої приватизації на 2018 рік.

Також через відсутність тепла 12 листопада в частині шкіл і дитсадків Кривого Рогу почалися вимушені канікули.

За фактом відсутності опалення у м. Кривий Ріг поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України. Дії службових осіб, які не прийняли рішення про подачу газу до котелень міста, поліція буде розслідувати як службову недбалість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-