Багатостраждальних

Багатостраждальних "мандрівних" овець починають розмитнювати

Укрінформ
Представник власника овець, повернутих турецькою стороною та утримуваних на території Тульчинської філії ДП "Укрветсанзавод", через "єдине вікно" зареєстрував заяву про видачу ветеринарних документів на розмитнення тварин.

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

"09.11.2018 від представника власника овець, які були повернуті турецькою стороною та наразі утримуються на території Тульчинської філії ДП "Укрветсанзавод", через "єдине вікно" була зареєстрована заява щодо видачі Держпродспоживслужбою ветеринарних документів на розмитнення цих тварин", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що спеціалісти Південно-Західної регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті розпочали процедуру оформлення документів.

"Відповідно до заявки представника власника, після розмитнення тварин планують розмістити на карантинний майданчик, який знаходиться в Одеській області", — наголосили у прес-службі.

Під час зустрічі з зоозахисниками перший заступник голови Держпродспоживслужби Андрій Жук поінформував, що Держпродспоживслужба оголосила про проведення внутрішньої перевірки ситуації з поверненням овець, які експортувалися в Туреччину. З цією метою була створена робоча група, наразі проводиться робота з узагальнення результатів. Рішення про вжиті заходи за результатами перевірки будуть оголошені 12 листопада 2018 року.

Крім того, видано наказ Держпродспоживслужби "Щодо випадків недотримання правил транспортування тварин" № 887 від 31.10.2018, відповідно до якого ветеринарні документи на живих тварин нині видають лише після перевірки дотримання умов транспортування тварин. На прохання активістів Держпродспоживслужба до кінця наступного тижня оприлюднить інформацію щодо кількості відвантажень у такому форматі.

Крім того, голова Держпродспоживслужби у рамках робочих зустрічей на рівні Мінфіну та Бюджетного комітету парламенту піднімав питання необхідності передбачити в проекті Державного бюджету на 2019 рік фінансування на спорудження прикордонних інспекційних постів з карантинними зонами. Водночас, Служба направила звернення до КМУ з проханням провести нараду за участю всіх зацікавлених органів, зокрема митних органів, адміністрації морських портів, для налагодження конструктивної комунікації з метою оперативного вирішення можливих проблемних ситуацій, що можуть виникати під час експортно-імпортних операцій з тваринами.

Читайте також: Ситуацію з вівцями у "митному полоні" розслідує Держпродспоживслужба

Як повідомляв Укрінформ, вантаж — вівці в кількості 300 голів ТОВ "Украніксар" — 6 жовтня перетнув державний кордон України в режимі "експорт" до Туреччини, а 12 жовтня тварини були повернуті в Україну на термінал відправлення, оскільки турецькою стороною вантаж не був прийнятий. Офіційні органи Туреччини не надали інформацію про причини повернення цих тварин.

Із 300 овець, які пробули два тижні в закритій фурі у Чорноморському порту без їжі і води, загинули 54. 25 жовтня під тиском місцевих активістів-зоозахисників, які пікетували порт, тварин, які вижили, було дозволено нагодувати сіном та яблуками і напоїти водою. Триярусну фуру з вівцями вивантажили в Тульчині 28 жовтня близько першої години ночі. 29 жовтня повідомлялося, що на території Тульчинської філії ДП "Укрветсанзавод" загинуло троє овець, дев'ять тварин перебувають у критичному стані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-