Напад на Стерненка: ГПУ відхилила вимогу одеських депутатів повернути справу поліції

Напад на Стерненка: ГПУ відхилила вимогу одеських депутатів повернути справу поліції

Укрінформ
Генпрокуратура відхилила як безпідставну вимогу групи депутатів Одеської облради повернути для розслідування місцевій поліції кримінальні справи про напади на екс-лідера облорганізації "Правий сектор" Сергія Стерненка.

Про це йдеться у листі-відповіді першого заступника генерального прокурора України Дмитра Сторожука на депутатське звернення щодо повернення матеріалів провадження зі столичного Головного управління Нацполіції, підписане заступником голови облради Юрієм Дімчогло, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Здійснювати досудові розслідування вказаних кримінальних проваджень... доручено Головному слідчому управлінню Нацполіції України, виходячи з їх складності, необхідності проведення великої кількості слідчих та процесуальних дій, а також значного суспільного резонансу, викликаного вчиненням злочинів. Водночас, проведення досудового слідства в цих кримінальних провадженнях слідчими ГСУ НПУ забезпечить всебічне, повне і неупереджене дослідження обставин кримінального провадження, за результатами якого буде прийнято остаточне процесуальне рішення", - зазначив Сторожук.

З огляду на викладене, акцентував перший заступник глави ГПУ, підстав для доручення здійснити ці досудові розслідування Слідчому управлінню ГУ НП в Одеській області на цей час немає.

Як повідомлялося, проект звернення фракції "Опоблоку" Одеської облради до ГПУ про повернення місцевій поліції справу про замах на екс-лідера "Правого сектора" підтримали 11 вересня на сесії облради 50 із 84 членів облради.

Розслідування кримінальних проваджень, відкритих за фактами замахів на Стерненка, передано розслідувати слідчим Головного слідчого управління НПУ через неспроможність одеської поліції розкрити злочини, вчинені торік і в поточному році проти екс-лідера "Правого сектора" та багатьох інших громадських діячів. Напади на екс-лідера "Правого сектора" розслідують за ознаками ч.1 ст.122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), ч.1 ст. 15, ч.1 ст. 115 (замах на вбивство) та ч.1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Стерненко заявляє, що вирахував організатора замахів на нього

Представники громадськості Одеси неодноразово пікетували Одеське облуправління Нацполіції, вимагаючи ефективності розслідувань нападів та замахів на життя громадських діячів.

27 жовтня Стерненко помітив стеження за собою з боку одного з імовірних зловмисників і подав про це заяву до поліції. Але в Слідчому управлінні ГУ НП в Одеській області не захотіли вносити відомості до ЄРДР. Так само не відреагували належним чином в поліції й на подане клопотання адвоката Євгена Стельмаха про стеження за Стерненком Олександра Подобєдова, якого громадський діяч вважає "співорганізатором останнього замаху 24 травня".

І лише після повідомлення адвоката про подачу скарги до суду на бездіяльність поліції радник очільника Одеського ГУ Нацполіції Руслан Форостяк повідомив, що за фактом офіційного звернення Стерненка про незаконне стеження за ним розпочате досудове слідство. Відомості внесені до ЄРДР Шевченківським відділенням Приморського відділу поліції Одеси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-