Суду розповіли, що дітей із табору

Суду розповіли, що дітей із табору "Вікторія" досі лікують психологи

Укрінформ
Київський райсуд Одеси заслухав сьогодні, 6 листопада, свідчення очевидців та потерпілих внаслідок пожежі в корпусі №5 дитячого табору "Вікторія", що сталася 15 вересня 2017 року.

Суд під головуванням Віктора Чаплицького допитав у "справі Саркісяна-Ланіної", зокрема, неповнолітню Катю Гариджук, матерів потерпілих внслідок пожежі дітей Марію Нуржанову та Олену Заболотну, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У ту ніч, коли загорівся наш корпус, мене і сусідок по кімнаті розбудив працівник табору Віталій Віталійович, і всі ми відразу вибігли з кімнати. Надворі спершу було менше десяти чоловік, а потім почали вибігати з іншого боку корпусу дівчата. Вони нам розповіли, що вийшли самі - їх ніхто не будив", - сказала Гариджук.

За її словами, "у санвузлі корпусу вода «била струмом», в таборі періодично спрацьовувала протипожежна сигналізація. Вожата пояснювала: це трапляється через перепади напруги в електромережі".

Матері дітей, які відпочивали в таборі, стверджували на засіданні суду, що під час заселення з ними "ніхто з працівників табору не проводив інструктажу з техніки безпеки".

У наших дітей не було можливості поселитися в якісь інші корпуси, крім дерев'яних, в одній з кімнат якого згоріли під час пожежі троє дівчат, засвідчила Марія Нуржанова.

Олена Заболотна сказала, що й через 14 місяців після трагедії багато хто з дітей, що були під час пожежі в таборі, страждають безсонням і проходять курс лікування у психотерапевтів.

"Психотерапевт пояснив мені та дочці, що схоплюється іноді серед ночі й шукає басейн з водою, що це захисна реакція - таким чином дочка підсвідомо шукає безпечне місце", - пояснила суду Заболотна.

Читайте також: Субпідрядника реконструкції табору "Вікторія" підозрюють у привласненні 1,7 мільйона

Адвокати підсудних екс-директора табору Петроса Саркісяна і його заступниці Тетяни Ланіної звернулися до суду з клопотанням - залучити до участі в процесі психолога, оскільки на дітей можуть чинити психологічний тиск. Однак поки що суд не зафіксував таких фактів.

Як повідомлялося, 26 червня 2018 року Київський райсуд Одеси задовольнив клопотання облпрокуратури щодо продовження тримання під вартою екс-директора оздоровчо-спортивного табору "Вікторія", доки триває судове розслідування у кримінальних провадженнях за статтями 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки), 366 (службове підроблення) та 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу.

До кримінальної відповідальності притягнуто і старшу виховательку Наталію Янчик, що була відповідальною за пожежну безпеку в таборі "Вікторія". У службовій недбалості також підозрюють двох інспекторів Київського районного підрозділу ДСНС та віце-мера Одеси Зінаїду Цвірінько.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-