Повернутих з Туреччини овець розмістять на фермі поблизу Одеси

Повернутих з Туреччини овець розмістять на фермі поблизу Одеси

Укрінформ
236 племінних овець романівської породи, уцілілих після повернення з Туреччини, їхня власниця Олена Севінч вирішила передати мешканці Одещини Ірині Святець, яка обіцяє забезпечити нормальні умови для зимівлі тварин.

Про це Святець повідомила сьогодні на прес-конференції, яку скликали одеські екологи, що взяли участь у порятунку тварин, заблокованих упродовж двох тижнів зооветслужбою в порту Чорноморськ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З-під Тульчина, де вівці зараз перебувають у критому загоні під наглядом ветеринарів, хочемо перевезти отару на ферму поблизу Одеси, де тварин буде розміщено на зимівлю у пристосованому приміщенні (ангарі). Запевняємо, що буде сторено нормальні умови їх утримання. Якщо хтось із одеситів захоче пересвідчитися, то зможе навідатись — назвемо після доставки овець адресу ферми", — сказала Святець.

За словами одеського юриста Жанни Потапової, власниця тварин, які два тижні голодували в закритій фурі в порту Чорноморська, "підписала попередній договір (меморандум) із Святець про передачу тварин на екоферму".

Потапова не уточнила, на яких умовах овець буде передано Святець, але уточнила, що групі зоозахисників довелося звернутися по фінансову допомогу до групи одеських депутатів, оскільки "чиновники Держпродспоживслужби України виставили для оплати рахунок в обсягу майже 187 тисяч гривень за виконання лабораторних досліджень крові тварин на базі Тульчинської філії ДП «Укрветсанзавод» у Вінницькій області".

У активістів-екологів Вікторії Козаченко, Юлії Ігнатенко та інших, які супроводжували фуру з порту до Тульчина, немає достатніх коштів для оплати рахунку.

Козаченко додала, що небезпечного інфікування овець, повернутих з «митного полону», вітчизняні ветеринари не виявили. Буквально сьогодні ослабленим тваринам, що знаходяться в умовах карантину, буде доставлено вантаж зерна, яким їх почнуть підгодовувати під контролем ветеринарів Тульчинської філії ДП «Укрветсанзавод».

Як повідомляв Укрінформ, Держпродспоживслужба отримала попередні результати досліджень повернутих турецькою стороною овець, і таких небезпечних інфекційних хвороб, як ящур, віспа, блутанг у них не виявлено. Водночас лабораторні дослідження показали наявність у чотирьох тварин захворювання на інфекційний епідидиміт баранів. Відповідно до вимог чинної Інструкції про заходи профілактики і ліквідації бруцельозу тварин, підлягають здачі на забій усі тварини, які дали позитивну реакцію на це захворювання.

Дослідження на інші захворювання тривають.

Читайте також: У визволених з "митного полону" овець небезпечних інфекцій не виявили

Вантаж — вівці в кількості 300 голів ТОВ «Украніксар» — 6 жовтня перетнув державний кордон України в режимі "експорт" до Туреччини, а 12 жовтня тварини були повернуті в Україну на термінал відправлення, бо турецькою стороною вантаж не був прийнятий. Офіційні органи Туреччини не надали інформацію про причини повернення цих тварин.

Із 300 овець, які пробули два тижні в закритій фурі у Чорноморському порту без їжі й води, загинули 54. 25 жовтня під тиском місцевих активістів-зоозахисників, які пікетували порт, тварин, що вижили протягом 2-тижневої бюрократичної тяганини, було дозволено нагодувати сіном та яблуками і напоїти водою. Триярусну фуру з вівцями вивантажили в Тульчині 28 жовтня близько першої години ночі. 29 жовтня повідомлялося, що на території Тульчинської філії ДП «Укрветсанзавод» загинуло троє овець, дев'ять тварин знаходяться у критичному стані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-