Держпродспоживслужба пояснила, що робитимуть з вівцями, що

Держпродспоживслужба пояснила, що робитимуть з вівцями, що "застрягли" на митниці

Укрінформ
Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів дала роз'яснення, що вантаж із живими вівцями в кількості 300 голів, який застряг у порту Чорноморськ, буде утилізований.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Вантаж із живими вівцями в порту Чорноморськ був затриманий через загрозу занесення на територію України небезпечних інфекційних хвороб та буде утилізований", - йдеться у повідомленні.

У профільній службі наголосили, що на території Туреччини реєструються спалахи небезпечних хвороб тварин, таких як ящур, віспа овець та інші. В Україні діє заборона на ввезення з Туреччини сприятливих до вказаних захворювань живих тварин, продукції та сировини з них (рішення Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 14.01.2015 №15-9-1-23/472 та від 30.06.2017 №602-113-18-2571) .

"Повернення даного вантажу на територію України є неможливим, зважаючи на загрозу поширення особливо небезпечних хвороб тварин", - підкреслили в Держпродспоживслужбі.

У відомстві нагадали, що вантаж - вівці в кількості 300 голів ТОВ «Украніксар» - 6 жовтня перетнув державний кордон України в режимі «експорт» до Туреччини, а 12 жовтня тварини в кількості 300 голів були повернуті в Україну на термінал відправлення, оскільки турецькою стороною вантаж не був прийнятий. Офіційні органи Туреччини не надали інформації щодо причин повернення цих тварин, зазначили у профільній службі.

Читайте також: У Чорноморському порту облаштували карантинний майданчик для овець, що "застрягли" на митниці

Держпродспоживслужба направила нотифікацію до компетентного органу Туреччини щодо надання роз'яснень причин неприйняття товару та звернулася з проханням вжити заходів для запобігання виникнення в подальшому подібних необгрунтованих бар'єрів у двосторонній торгівлі.

У службі зазначили, що звернення керівника ТОВ "Украніксар" Севінч О.Я. щодо утилізації повернутих тварин було отримано лише 24 жовтня. "Звернення власника вантажу є необхідним процедурним етапом для провадження будь-яких дій із ним", - зауважили в Держпродспоживслужбі.

Перший заступник голови Держпродспоживслужби відповідно до звернення 25 жовтня дав доручення щодо забезпечення ідентифікації вантажу, супроводження під час перевезення тварин з території морського порту до місця утилізації (Тульчинська філія ДП "Укрветсанзавод" у Вінницькій області) та забезпечення контролю під час його утилізації.

Також з цього приводу 25 жовтня проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорноморській міській раді Одеської області.

Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби та інших державних уповноважених органів.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня під тиском місцевих активістів-зоозахисників, які пікетували порт, тварин, які вижили протягом 2-тижневої тяганини у порту Чорноморськ, було дозволено нагодувати сіном і яблуками та напоїти водою. Працівники терміналу облаштували вівцям карантинний майданчик у вигляді модерної кошари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-