Місцева влада підняла тарифи на тепло через подорожчання газу - мерія Франківська

Місцева влада підняла тарифи на тепло через подорожчання газу - мерія Франківська

Укрінформ
Заява НКРЕКП щодо підняття цін на тепло органами місцевого самоврядування є абсолютно популістською і економічно не обґрунтованою. Її мета – відвернути увагу людей від підвищення ціни на газ.

Так прокоментував цю заяву кореспонденту Укрінформу директор Департаменту житлово-комунального господарства та благоустрою Івано-Франківської міської ради Михайло Смушак.

"Заява НКРЕКП щодо підняття цін на тепло органами місцевого самоврядування є абсолютно популістською і економічно не обґрунтованою. Біда не в тому, що нам треба піднімати тарифи. Біда в тому, що ціну на газу рівняють до європейської, а зарплату – до найбідніших країн. Адже в тарифах закладена зарплата людей, які працюють на теплопостачальних підприємствах. То як їх не піднімати? Думаю, що заява київських чиновників має на меті відвернути увагу людей від підвищення ціни на газ", - говорить Смушак.

За його словами, тепло для третини міста постачає комунальне підприємство "Теплокомуненерго", і там не піднімали тарифи на тепло з 2014 року. Тепер змушені це зробити.

"Ми маємо бути об’єктивними в тому, що коли збільшують ціну на газ, то мають збільшуватись і тарифи на тепло. Бо в них закладена заробітна плата, яка теж має збільшуватись. В Івано-Франківську на КП «Теплокомуненерго» катастрофічно не вистачає робітників. Бо за ту заробітну плату, яка закладена у нинішньому тарифі, а це 3-4 тис. грн, ніхто не хоче працювати. Люди масово звільняються. Якщо раніше у нас працювали 30-40 зварювальників, то сьогодні є лише 8 фахівців. Окрім того, нам потрібно ремонтувати мережі. За які кошти? Ціни на матеріали ростуть катастрофічно. А ще є третій аспект – ріст електроенергії. Зважаючи на це, необхідно піднімати тарифи на всіх теплопостачальних компаніях", - стверджує Смушак.

За його словами, після того, як ціну на газ для населення підняли майже на 23%, то на КП «Теплокомуненерго» тарифи піднімуть орієнтовно на 30%. Щодо приватної теплопостачальної компанії СТЕК (Станіславська теплоенергетична компанія) , яка забезпечує теплом третину Івано-Франківська, то там тарифи на теплову енергію підвищать на 15%, оскільки вже піднімали їх двічі. Востаннє – цього року.

«Щодо СТЕКу, то місто змушене було підняти їм тарифи. Чому? Бо приватна теплопостачальна компанія звернулася до місцевої влади з проханням збільшити тариф на тепло. У випадку, якщо б ми не затвердили його, то нас офіційно попередили, що СТЕК не розпочне опалювальний сезон. Так ми двічі піднімали їм тарифи. Якщо б наш приватний СТЕК не запустив тепло, то з юридичної точки зору він не несе за це жодної відповідальності. Навіть коли замерзне третина міста зі школами і дитсадками. Таке законодавство. На них немає ніяких важелів впливу, і місцева влада через них може опинитися у заручниках», - говорить Смушак.

Читайте також: Гройсман заявляє, що до кінця опалювального сезону газ більше не дорожчатиме

За його словами, тепер Івано-Франківська міська влада підписала зі СТЕК меморандум про те, що за 2-3 роки збудує свої котельні і переключить на них усіх споживачів СТЕК.

Як зазначив Смушак, комунальне «Теплокомуненерго» переживає не найкращі часи.

«Свого часу держава у 2013-2015 роках обіцяла відшкодувати різницю в тарифах, коли НКРЕКП затверджувало необгрунтовано підняті тарифи. Потім цю різницю ніхто теплопостачальним компаніям не повернув, а нарахували на неї штрафи і пені, і цим фактично довели теплопостачальні підприємства до критичного стану», - зауважив він.

Відомо, що Івано-Франківськ розпочав опалювальний сезон 16 жовтня. Наразі тепло в бюджетних підприємствах міста подано на 100%, населенню – на 96,5 %. Є пориви мереж, кажуть комунальники, і їх доводиться ліквідувати.

Як повідомлялося, учора Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) заявила, що місцева влада, попри обіцянки не піднімати тарифи на тепло у 2017-2018 роках, таки підвищила ціну на теплову енергію. За їх інформацією, тарифи в Івано-Франківську необґрунтовано зросли на 41%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-