Створення об'єднаних громад: серед областей лідирує Полтавщина

Створення об'єднаних громад: серед областей лідирує Полтавщина

Децентралізація
Укрінформ
Полтавська область лідирує в загальнодержавному рейтингу зі створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Про це сказав перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Андрій Пісоцький в ході дебатів «Навіщо громадам об'єднуватись» у Полтаві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реформа децентралізації потрібна, тому що той адміністративно-територіальний устрій, який був у нас багато років, вже себе вичерпав, і сьогодні потрібні зміни. І не тільки в адміністративно-територіальному устрої, але і в освітній, і в медичній галузі, інфраструктурі. Якщо підбивати підсумки, в Полтавській області є 46 об'єднаних територіальних громад. Вони різні і за площею, і за чисельністю, і за спроможністю. Але ми займаємо лідируючі позиції в загальнодержавному рейтингу серед об'єднаних тергромад», - сказав Пісоцький.

На дебатах обговорювалося, що саме стримує громади від об'єднання, або що саме насторожує їх у реформі децентралізації. Загалом метою заходу було надати громадам більше інформації про основні принципи реформи децентралізації та про ті вигоди, які отримують громади, зважившись на процес об'єднання. 

Так, зокрема, представники громад, які ще не наважилися на об'єднання, аргументували свою позицію тим, що, перш ніж об'єднувати громади, потрібно, наприклад, вирішити питання ремонту чи побудови інфраструктури.

Водночас експерт з питань реформи децентралізації Олександр Ганущак зазначив під час дебатів, що громади повинні брати на себе відповідальність за власне життя. Зараз ті населені пункти, які не об'єдналися за три роки, що впроваджується реформа децентралізації, мають час не більше двох років - до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій, додав експерт. 

Читайте також: На Львівщині 80% мешканців ОТГ задоволені результатами реформи

Ті ж, хто наважився і створив ОТГ, вже можуть бачити перші результати. Зокрема, збільшення бюджетів ОТГ, а завдяки цьому і вирішення як поточних питань, так планування перспектив.

Так, голова Омельницької ОТГ Олександра Шереметьєва повідомила, що до об'єднання бюджет громади становив 4,2 млн грн, а зараз 32 млн грн. Це сталося в тому числі і за рахунок надходження податків на місцях. Як приклад голова ОТГ назвала те, що тепер громада може виділити кошти на утримання фельдшерсько-акушерських пунктів. 

«На 2019 рік це 300 тисяч, ми маємо можливість їх виділити і залишити ФАПи, не закривати», - сказала Шереметьєва.

У дебатах взяли участь голови та депутати місцевих рад, а також представники трудових колективів Оржицького, Котелевського, Зіньківського, Диканського районів Полтавської області та ряду районів Полтавщини, голови ОТГ інших областей України.

Також учасники дебатів обговорили норми зареєстрованого у Верховній Раді законопроекту «Про створення, ліквідацію та зміну меж районів Полтавської області» (№9204).

Фото: Сергій Пустовіт

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-