Молебень та флешмоби: у Чернівцях відзначать 100-річчя Буковинського віче

Молебень та флешмоби: у Чернівцях відзначать 100-річчя Буковинського віче

Укрінформ
У листопаді Чернівецька область відзначить 100 років з дня першого Буковинського віча. На ньому у 1918 році проголосили з’єднання Північної Буковини із ЗУНР та подальшу злуку з «Великою Україною». 

З нагоди свята у Чернівцях проведуть спільний молебень, тематичні конференції, виставки, концерти, презентують ювілейну монету та відзнаку обласної державної адміністрації «100-річчя Буковинського Віча», повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.

«В рамках відзначення 100-річчя Буковинського народного віча у листопаді в Чернівецькій області проведуть урочисті заходи. Заплановано проведення спецпогашення марки та презентація ювілейної відзнаки обласної державної адміністрації «100-річчя Буковинського Віча»», – йдеться у повідомленні.

Очікується, що відбудеться спільний молебень представників різних конфесій за мир, процвітання України і Чернівецької області та покладання квітів до пам’ятних дощок учасникам Буковинського віча, пам’ятників Тарасу Шевченку та Героям Буковинського куреня.

«В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка пройдуть тематичні конференції, книжкові виставки, в обласній філармонії ім. Д. Гнатюка відбудуться концертні програми. У закладах освіти області відбудуться флешмоби на тему: «Україна - Єдина» та тематичні інформаційні години, круглі столи, лекції», – повідомляють в ОДА.

Читайте також: Дні українського кіно у Сторожинці на Буковині стартували з "Чужої молитви"

Окрім того, випущено ювілейну відзнаку обласної державної адміністрації «100-річчя Буковинського Віча». Автор відзнаки - заслужений художник України, лауреат численних мистецьких премій, буковинець Орест Криворучко. Майстер був одним з перших відомих краян, які отримали відзнаки з рук голови облдержадміністрації Олександра Фищука під час урочистостей з нагоди Дня Конституції України. Урочиста презентація ювілейної монети відбудеться у рамках заходів до відзначення 100-річчя Буковинського Віча.

Буковинське віче - народні збори, організовані 3 листопада 1918 року в Чернівцях. На зборах були присутні понад 10 тисяч осіб з усіх повітів Герцогства Буковина. Збори відбувались на центральній площі міста перед магістратом. Віче проголосило з’єднання Північної Буковини із Західно-Українською Народною Республікою та подальшу злуку з «Великою Україною». Віче також висловило протест проти спроб Румунської національної ради оголосити всю Буковину «румунською землею».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-