Дні українського кіно у Сторожинці на Буковині стартували з

Дні українського кіно у Сторожинці на Буковині стартували з "Чужої молитви"

Фото
Укрінформ
«Дні українського кіно» стартували у буковинському місті Сторожинець. 

За чотири дні тут покажуть шість нових українських фільмів, серед яких такі кінострічки, як «Кіборги» та «Чужа Молитва», мультфільм «Викрадена принцеса» та перше українське фентезі «Сторожова застава». Вхід на всі сеанси безкоштовний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Подібний фестиваль ми задумали ще минулого року. Пробний захід провели у Верховині Івано-Франківської області. Тоді був просто шалений попит. Наприклад, «Кіборгів» ми три рази показували замість запланованого одного разу. Тому ми вирішили такий фестиваль проводити постійно. Цього року нас підтримали у Міністерстві інформаційної політики України. І ми вибрали два міста – Берегове Закарпатської області, де вже відбувся фестиваль,  та Сторожинець Чернівецької області, де сьогодні стартуємо», – розповіла прес-секретар КМКФ «Молодість» Анастасія Пугач

За словами організаторів, міста для показу сучасних українських фільмів вибирали не випадково. Це ті невеличкі міста, які вже тривалий час позбавлені можливості дивитись кіно на великому екрані.

«І в Берегові, і в Сторожинці колись були кінотеатри, але вони позакривалися і вже тривалий час не функціонують. Ми привезли з собою великий екран, звукову апаратуру, техніку і встановили у місцевих будинках культури, куди запрошуємо всіх бажаючих подивитись сучасне якісне українське кіно», – сказала Пугач.

Домовленості із міською владою Сторожинця про проведення фестивалю була ще влітку. Місцева влада взяла на себе зобов’язання надати приміщення, організувати рекламну кампанію фестивалю. Організатори, зі свого боку, привезли у Сторожинець професійний звук, екран та світло – щоб зробити показ максимально вдалим.

Першим на великому екрані демонстрували фільм Ахтема Сеітаблаєва  «Чужа молитва». Презентувати його у Сторожинець приїхала одна з акторок фільму Олена Грицай.

«Історія нашого фільму була заснована на реальних подіях. Тут розповідається про кримськотатарську дівчину, яка під час окупації фашистами Криму переховувала у себе єврейських дітей. Більшість зйомок відбувались у Грузії. Підбирались максимально схожі пейзажі. І в нас була така інтернаціональна знімальна група – українці, грузини, росіяни, євреї, німецькі та австрійські актори...  Усі ми знали, про що знімаємо і нам було дуже важливо донести людям цей біль і трагедію єврейського та кримськотатарського народів. Насправді, в історії фактично кожної нації є подібні трагічні сторінки. Але це не припустимо і таке не повинно повторюватись. Щоб люди так ставились до інших людей – приходили в чужу хату, вбивали господарів, забирали усе майно і нав'язували свої порядки», – вважає Грицай.

Читайте також: На Буковині покажуть сучасне українське кіно

17 жовтня до Сторожинця приїде один з головних акторів фільму «Кіборги» Роман Ясіновський, який буде представляти цей фільм для глядачів. Початок сеансу о 19:00. Після показу охочі зможуть поспілкуватися з актором фільму та організаторами заходу.

Завершиться проект «Дні українського кіно» в суботу, 20 жовтня. О 15:00 відбудеться показ першого українського фентезі «Сторожова застава». З глядачами спілкуватиметься актор фільму Роман Луцький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-