Запорізький фермер збирає перший врожай

Запорізький фермер збирає перший врожай "червоного золота"

Фото
Укрінформ
Фермер із села Матвіївка в Запорізькій області висадив на своїй присадибній ділянці 9000 цибулин крокусу посівного, які дали перший урожай найдорожчої спеції в світі - шафрану.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вирішили почати з малого, висадили близько 9 тисяч цибулин. Одна цибулина в роздріб коштує близько 6-10 гривень, залежить від розміру і ваги. Ми заздалегідь підготували грунт. Наш посушливий клімат шафрану підходить. Його можна просто посадити, не поливати, нічим не підживлювати", - говорить фермер Кирило Кочергін.

За його словами, цибулини почали висаджувати на початку серпня, а вже в перших числах жовтня шафран зацвів. Період цвітіння триває близько двох тижнів.

Читайте також: "Аграрний фонд" попереджає про шахраїв, які ошукують фермерів

"В кожній квіточці є 3 червоних ниточки - рильця. Після сушіння вони перетворюються в спецію шафран. Щоб отримати 1 грам спеції, потрібно зібрати приблизно 150 квіток", - говорить запорізький фермер.

Один грам шафрану, вирощеного у Запорізькій області коштує 195 грн. З 9000 квіток фермер планує зібрати від 60 до 100 грамів "червоного золота".

Збір шафрану/ Фото Дмитра Смольєнка

Шафран вважається однією з найдорожчих спецій в світі через трудомісткість виробництва - одна квітка дає всього лише три рильця, а для отримання кілограма прянощі потрібно приблизно 200 тисяч квіток. До 90% світового врожаю шафрану збирають в Ірані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-