Полторак припускає, що на арсеналі під Ічнею могли закласти вибухівку

Полторак припускає, що на арсеналі під Ічнею могли закласти вибухівку

Оновлено
Укрінформ
Міністр оборони України Степан Полторак припускає, що могла бути закладена вибухівка для підриву сховищ на 6 арсеналі поблизу міста Ічня Чернігівської області.

Про це він заявив під час засідання уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На наш погляд, вибухи відбувалися таким чином, що спочатку був хлопок, потім заграва, після цього два хлопки і вже вибух боєприпаса. Це свідчить про те, що ймовірно, був закладний боєприпас для підриву наших сховищ. Чому не вдалося зберегти? Я думаю, все-таки тому, що недостатнім було обладнання периметра - це перша позиція», - зазначив Полторак.

Разом з тим, на переконання міністра, надійно зберегти запаси вдасться тоді, «коли ми побудуємо закриті залізобетонні конструкції, які надійно забезпечать охорону, тому що якщо є боєприпас на грунті, то його зберегти від диверсійної групи чи навіть недбалості неможливо».

За наведеними ним даними, перші вибухи на арсеналі відбулися в ніч проти 9 жовтня о 3:20.

«Вони були одночасні, відразу на трьох сховищах. Після цього о 3:45 відбулись ще шість на різних сховищах, причому це відбулося по всьому периметру, практично в усіх кутках і в центрі», - уточнив Полторак.

Також керівник вітчизняного оборонного відомства повідомив, що на 6 арсенал цього року було виділено 13 млн грн, профінансовано 9,6 млн.

Раніше повідомлялося, що у район надзвичайної ситуації залучено сили і засоби загальною чисельністю понад 1 тис. осіб та 212 одиниць техніки, у тому числі від: ДСНС - 257 осіб та 74 одиниць техніки.

Для координації сил та надання допомоги населенню розгорнуто штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та оперативна група ДСНС України.

Із 16-ти кілометрової зони можливого ураження (м. Ічня та 30 прилеглих населених пунктів) евакуйовано понад 12,5 тисяч осіб. Із них через розгорнуті евакуаційні пункти вивезено 4 тис. 300 осіб, понад 8 тис. 200 осіб виїхали самостійно. З Ічнянської центральної районної лікарні евакуйовано 163 хворих до лікувального закладу смт Парафіївка.

У 11 пунктах прийому евакуйованих громадян організовано гаряче харчування, надається медична та психологічна допомога.

Для запобігання надзвичайним ситуаціям відключено 11 населених пунктів від газопостачання та 7 від електропостачання. Тимчасово припинено рух потягів через станцію Ічня. Спрямовано автомобільний транспорт в об'їзд зони надзвичайної ситуації, закрито повітряний простір у радіусі 30 км.

Читайте також: На арсеналі під Ічнею боєприпаси вибухають раз на 10 хвилин — Міноборони

Підрозділи ДСНС врятували16 осіб, з них 2 дітей, з 5-кілометрової зони ураження (с. Августівка). Піротехнічні підрозділи відпрацювали 37 заявок від місцевого населення. Роботи продовжуються.

У готовності до застосування утримується пожежна та медична авіація ДСНС.

Як повідомлялося, 9 жовтня о 03.30 стало відомо про пожежу поблизу селища Дружба Ічнянського району на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних сил України.

За фактами вибухів на артскладах прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею про недбальство, у Міноборони та СБУ також не виключають диверсію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-