На посушливі херсонські землі вперше за 10 років пустять воду Сірогозькою балкою

На посушливі херсонські землі вперше за 10 років пустять воду Сірогозькою балкою

Укрінформ
На Херсонщині розташована у посушливих і маловодних Нижньосірогозькому та Іванівському районах області Сірогозька балка незабаром уперше за останні 10 років знову буде заповнена водою.

Про це повідомив у середу на своїй сторінці у Facebook народний депутат України, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Хлань.

"А нам не вірили. Останні приготування - техніка чистить русло (балки - ред.), і ми скоро запускаємо воду в Сірогозьку балку, якої там не було більше десяти років! В степу буде вода!", - наголосив Хлань.

Згідно з інформацією начальника Херсонського обласного управління водних ресурсів Ігоря Андрієнка, одразу ж після завершення поливного сезону Басейнове управління водних ресурсів річок Приазов'я має подати у Сірогозьку балку загалом 6-6,5 млн кубометрів води.

Як зазначив Андрієнко у середу на своїй сторінці у Facebook, "Спільними зусиллями впевнено йдемо до реалізації мети: дати достатньо води нашій посушливій Херсонщині. Однак, розслаблятися рано, адже це тільки початок: головна мета - реалізувати не тільки соціальний, а й економічний потенціал Сірогозької балки".

Як повідомлялося, за радянських часів Сірогозька балка була джерелом зрошення понад 7 тис. гектарів землі, в тому числі 1,5 тис. гектарів - на державних зрошувальних системах, 2,4 тис. гектарів малого зрошення і більше 3 тис. гектарів зрошуваних земель-"супутників". Після поділу землі великих господарств на паї, через списання зрошуваних земель, переведення їх в богарні, а також зносу і розукомплектації зрошувальних мереж, це зрошення там не функціонує. Також протягом останнього десятиліття через низьку кількість опадів і невелике технічне скидання води з каналу Р-3-1 Сірогозька балка обміліла. На невеликій частині балки вода залишилась, а на більшості території русла відсутня.

Читайте також: На Херсонщині використовуть 70% наявного зрошення

У 2007 році рішенням Херсонської обласної ради частина території балки, що має особливу естетичну, наукову та виховну цінність (загальною площею 636 гектарів) була оголошена ландшафтним заказником місцевого значення "Балка Великі Сірогози".

Фото: Сергій Хлань/Facebook 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-