Катер РФ в Азовському морі намагався спровокувати бойове зіткнення — Регула

Катер РФ в Азовському морі намагався спровокувати бойове зіткнення — Регула

Укрінформ
Під час походу кораблів Військово-морських сил України до Азовського моря, росіяни не помітили малі броньовані артилерійські катери “Кременчук” і “Лубни”, доки вони не дійшли до самої Керченської протоки.

Судна виявили лише, коли вони вже зайняли позиції обабіч кораблів “Донбас” і “Корець” для супроводження в Азовському морі, повідомив старший лейтенант Військово-морських сил України, командир катера “Кременчук” Олександр Регула в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу.

“Коли вже біля «Донбасу» стали, позиції зайняли для конвоювання, тоді вже тільки почали питати: “Хто це такі? Звідки вони взагалі там взялися?” Ну, вони не бачили, звідки ми взялися”, - розповів Регула про здивування росіян появі українських катерів біля Керчі.

Він пояснив, що два малих броньованих артилерійських катери пройшли 23 вересня Азовським морем до входу в Керченську протоку у режимі повного “радіомовчання”, з відключеними телефонами, аби зустріти кораблі Військово-морських сил України “Донбас” і “Корець” і супроводити їх до українського узбережжя Азовського моря. Вже під час конвоювання їм довелося протидіяти провокаціям росіян.

“Заважаючі дії були вже біля Маріуполя - з «Мангустом» (російський катер берегової охорони - ред.)... Він намагався зблизитися. Ми його почали оточувати і притискали до берега», - поділився деталями події Регула.

Командир “Кременчука” додав, що, на його думку, завданням російського катера було не просто перешкодити українським кораблям, а спровокувати бойове зіткнення.

Читайте також: МВС України збільшує присутність в Азовському морі

“У нього, швидше за все, не перешкодити було завдання, а скоріше завдання було спровокувати щось... Постріл”, - зазначив він.

Регула додав, що російський катер вдалося відтіснити без стрілянини.

Катери ВМСУ “Кременчук” і “Лубни” були доправлені вантажівками з Одеси до Бердянська 8 вересня для посилення присутності Військово-морських сил України в акваторії Азовського моря.

Наприкінці вересня рятувально-пошуковий корабель Військово-морських сил України “Донбас” і морський буксир “Корець” здійснили похід з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Операція, здійснена під командуванням Генерального штабу Збройних сил України на виконання рішення Президента України, була проведена для втілення рішення Ради національної безпеки і оборони України про посилення присутності в Азовському морі і забезпечення свободи судноплавства в його акваторії. Кораблі стануть основою нової бази ВМС в Азовському морі, яка має бути створена до кінця 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-