У Корнинській ОТГ складають плани на 9 років

У Корнинській ОТГ складають плани на 9 років

Децентралізація
Укрінформ
У Корнинській ОТГ на Житомирщині складають плани на 9 років і вчать дітей за інноваційними методиками.

У Корнинській селищній об'єднаній територіальний громаді Попільнянського району Житомирської області визначалися із цілями, завданнями та етапами розробки стратегії розвитку громади до 2027 року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йшлося на семінарі «Третє засідання робочої групи з розроблення Стратегії розвитку Корнинської селищної ОТГ на період до 2027 року», який відбувся за ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. 

«У Корнинській ОТГ проходить третє засідання робочої групи, яка займається розробкою дієвої стратегії на 9 років. Цього разу вдалося визначити загальне бачення майбутнього розвитку, а також стратегічні й операційні цілі та завдання стратегії. Наш центр допоможе писати проекти для ДФРР (Державного фонду регіонального розвитку - ред.), а також проведемо тренінги з проектного менеджменту і залучення грантів, аби громада розраховувала не тільки на свій місцевий бюджет. Розпочинаємо збирати конкретні проекти і розподілимо їх на три плани реалізації», - розповів радник з регіонального розвитку Житомирського ЦРМС Георгій Федорук.

Корнинський селищний голова Анатолій Мізерний зазначив, що доки збиратимуть пропозиції щодо проектів для стратегії, у громаді тривають активні роботи з розширення доступності адміністративних послуг та облаштування місцевої інфраструктури. Зокрема, невдовзі на першому поверсі адмінбудівлі селищної ради готуються відкрити центр надання адміністративних послуг.

«У приміщенні, де буде розташований ЦНАП, нині триває ремонт, на який спрямували 196 тис. грн із місцевого бюджету. До будівлі вже облаштований вхід для людей з особливими потребами. У ЦНАПі працюватимуть два адміністратори та два реєстратори. Обладнанням нас забезпечить програма «U-LEAD з Європою», вона ж подбає і про підготовку та навчання фахівців для ЦНАПу», - поділився голова громади.

Про успішний досвід децентралізації, коли громада не чекає на розподіл коштів у районі, а отримує гроші із державного бюджету, свідчить реконструкція опорної школи у Корнині.

Читайте також: Громади мають зосередитися на економічному розвитку - Юрій Третяк

Директор опорного навчального закладу «Корнинський навчально-виховний комплекс «ЗОШ І ступеня-гімназія» Микола Можарівський зауважив, що реконструкцію школи розпочали торік із заміни покрівлі, вікон та дверей за кошти інфраструктурної субвенції. 

«У 2018 році завдяки цій самій субвенції утеплюється будівля нашого навчального закладу. До кінця року плануємо завершити фасад та одну бокову сторону. Оскільки у нас повністю замінена теплотраса і працює твердопаливний котел, та ще й будуть утеплені стіни, очікуємо на комфорт у класах та більшу економію енергоресурсів», - зазначив Можарівський.

У школі навчається 307 учнів та працює 31 вчитель. Навчальний заклад добре знаний за межами Житомирської області своїм колективним методом навчання (який ще називають методикою Ривіна), відомим з 1918 року. Інноваційний метод, за яким учні в парах навчають одне одного і який у школі практикують вже три роки, повністю відповідає сучасним стандартам освіти. Там також реалізують оригінальні проекти «Знай дві іноземні», коли діти одночасно вивчають англійську та французьку мови, та «Сад знань» (у шкільних коридорах розміщують символічні дерева із фото найкращих знавців шкільних предметів та їхніми власними дослідженнями).

Крім того, у навчальному закладі облаштований зал для занять із хореографії, і танцюють там усі школярі. Для учнів із першого до четвертого класів обов’язковим предметом є ритміка, а з п’ятого до одинадцятого – хореографія.

Нині у школі за кошти місцевого бюджету триває ремонт кабінетів фізики та біології. Планують відремонтувати і хімічний кабінет. Усі вони будуть оснащені сучасним обладнанням для навчальних класів.

«Навіть за останні два роки помітно, що місцева влада багато уваги приділяє освіті і виділяє кошти для її розвитку. Це дуже відчутно, бо коли ми підпорядковувалися району, такого не було», - констатує Можарівський.

Корнинська ОТГ утворилася у 2016 році, а довибори, під час яких до громади приєдналися ще два села, відбулися у квітні цього року. Нині у 10 населених пунктах проживає трохи більше 6 тисяч людей.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-