На Хмельниччині Славутська ОТГ протестувала роботу мобільного ЦНАПу

На Хмельниччині Славутська ОТГ протестувала роботу мобільного ЦНАПу

Децентралізація
Укрінформ
Славутська ОТГ на Хмельниччині впровадила формат мобільного Центру надання адміністративних послуг, який функціонує як виїзний офіс стаціонарного ЦНАПу. 

Отримати послуги мобільного ЦНАПу жителі Славутської громади можуть за попереднім записом - телефоном, смс, по електронній пошті.

Про особливості півторарічної роботи мобільного ЦНАПу, який був запущений взимку 2017 року, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», розповіла адміністратор мобільного ЦНАПу Людмила Лукавська, повідомляє портал «Децентралізація».

Люди записуються по-різному, найчастіше по телефону та е-mail. Бувають випадки, коли люди заходять до звичайного ЦНАПу та залишають повідомлення про запис, наприклад, своїх батьків. Ми дуже гнучкі в цьому плані та приймаємо інформацію від мешканців майже в довільній формі», - зазначила Лукавська. 

Мобільний ЦНАП - це спеціально обладнане авто для надання якісних адміністративних послуг жителям віддалених населених пунктів у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селах та селищах. 

Славутський мобільний ЦНАП функціонує як виїзний офіс стаціонарного ЦНАПу та надає близько 80 найнеобхідніших видів послуг по району, та 240 - по території міста Славута. 

Графік поїздок гнучкий і створюється на основі запитів громадян. Коли збирається певна кількість заявок, керівник ЦНАПу з командою планують маршрут та визначають спеціалістів, які поїдуть надавати послуги. 

Мобільний ЦНАП обслуговує людей також у форматі «виїзного адміністратора», що актуально для людей похилого віку, осіб з інвалідністю, а також тих, хто перебуває в лікарні або за інших причин не може сам відвідати ЦНАП. Для осіб з інвалідністю та дитячими візочками авто обладнано пандусом. 

Популярністю у мобільному ЦНАПі користуються соціальні послуги, особливо в періоди оформлення субсидій. Окрім цього, мобільний ЦНАП надає послуги реєстрації новонароджених в місті, відразу можна зареєструвати і місце проживання, і подати заявку на державну допомогу. 

Також можна укласти договір з лікарем первинної ланки. У такий спосіб вже близько 2,5 тис. жителів Славутського району уклали декларацію з сімейним лікарем. Популярними послугами в селах Славутської громади є реєстрація нерухомості, бізнесу тощо.

Читайте також: На Прикарпатті керівників ОТГ навчали працювати за правилом «трьох П»

У перспективі громада планує встановити паспортне обладнання у мобільному офісі, адже всі технічні можливості для цього у автомобілі створені. Завдяки паспортним послугам мобільний ЦНАП приноситиме кошти для бюджету громади. Також  у мобільному ЦНАПі є можливість одразу внести адмінзбір за платні адміністративні послуги завдяки встановленому POS-терміналу.

Утримання мобільного ЦНАПу обходиться громаді у 1600 грн у день. Ця сума включає заробітну плату спеціалістів та водія, а також пальне. Для жителів виклик мобільного ЦНАПу - безкоштовний.

За досвідом Славутської громади, мобільний ЦНАП зможе надавати перш за все соціальні послуги мешканцям віддалених сіл. На практиці це означає, що всі процеси об'єднання в громаді повинні бути завершені. Не менш важливим питанням успішного функціонування «ЦНАП на колесах» є спроможність громади його утримувати. Зробити виїзди прибутковими для місцевого бюджету можливо у разі встановлення в автопаспортного обладнання, а це інвестиція близько 400 тис. грн - паспортна робоча станція та встановлення захищеного каналу зв'язку, яку потрібно планувати заздалегідь. 

Як повідомлялося, Програма «U-LEAD з Європою» в рамках Фази впровадження, яка передбачає створення та модернізацію до 600 ЦНАПів, допомагає громадам запустити мобільний ЦНАП. За результатами першого відбору, мобільний ЦНАП отримують ще шість громад: Гуляйпільська (Запорізька область), Дунаєвецька (Хмельницька область), м.Могилів-Подільський (Вінницька область), Межівська (Дніпропетровська область), Олевська (Житомирська область), Устилузька (Волинська область). 

Також попереду - третій та четвертий раунди, в яких можуть брати участь громади та міста України, які досі не були учасниками Програми. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-