ІнклюзіОН: у Харкові представили аудіогіди, розраховані на незрячих

ІнклюзіОН: у Харкові представили аудіогіди, розраховані на незрячих

Фото
Укрінформ
Відтепер експонати Харківського художнього музею стали доступнішими для людей з інвалідністю: тут представлено аудіогіди, які, в тому числі, розраховані і на незрячих.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серед учасників презентації - представники культурної громадськості міста, вихованці Харківської гімназії для сліпих імені Короленка, громадської організацій "Харківський IТ-кластер", фахівці місцевих IТ-компаній, в тому числі, Plarium і MaхNet. Їх об'єднує не тільки інтерес до експонатів музею, а й спільна робота над універсальними аудіогідами.

"Ми дізналися про проект від партнерів з IT-кластеру, зрозуміли, що їм потрібна технічна допомога і за літні місяці підключили музей до швидкісного інтернету, а саме, до вільної мережі Wi-Fі. Відтепер кожен відвідувач, в тому числі, з інвалідністю, може безкоштовно завантажити додаток, що в якості навігатора супроводжуватиме його по музею буквально від вхідних дверей і розповість про кожен експонат на тлі музики і спецефектів", - зазначив на презентації представник MaхNet Володимир Ємельяненко.

За його словами, гроші на реалізацію проекту - 25 тис. грн - зібрали активісти.

Читайте також: В Укрінформі презентували мультсеріал «Лис Микита» для незрячих дітей

"Ідея фестивалю, який проходить втретє, завдяки стратегії видимості протистояти дискримінації уразливих груп туристів, таких як люди з інвалідністю, батьки з дітьми, люди похилого віку, представники ЛГБТ ... Цього року, наприклад, мета фестивалю - показати, що туризм не примха. Інклюзивний же туризм це виклик суспільству, можливість побудувати діалог на основі поваги людської гідності, зробити наше місто більш зручним і безбар'єрним", - пояснює координатор проекту, представник фундації "Громадська альтернатива" Світлана Охович.

Щоб випробувати додаток у дії, пропоную послуги супроводжуючого харків'янину, інваліду першої групи по зору Дмитру Крупці, відомому активною участю в громадському житті міста. Разом з ним, виконуючи вказівки навігатора ( "перешкода зліва" або "готуйтеся до повороту") оглядаємо експонати музею. Ось, наприклад, бронзова скульптура "Князь Святослав" роботи відомого земляка, скульптора Євгена Лансере. Скульптуру, повідомляє аудіогід, можна обмацати, ніби побачити одяг козака, і його зброю, і амуніцію коня ...

Презентація аудіогідів художнього музею відбулася у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Біля знаменитої картини Іллі Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану" (другий її варіант зберігається в Російському музеї в Санкт-Петербурзі) особливо багато туристів зі смартфонами: опис картини супроводжують звуки молодецький козачої пісні, дружний регіт запорожців і їх часом грубуваті жарти у відповідь на запрошення султана стати його підданими - в записі брали участь артисти харківських театрів.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у Харківському художньому музеї зберігається понад 22 тисячі творів мистецтва. Тут введено безкоштовне або пільгове відвідування для учнівської молоді та ветеранів війни і праці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-